Află cum să-ți folosești și gestionezi eficient banii în fiecare lună


Atunci când ieșim din sistemul de învățământ formal, este foarte probabil că ne lipsește educația financiară. Dacă deprinderea de agestiona banii nu a venit din familie, nu a fost dobândită din surse informale sau, cel puțin, amintită în sursele de divertisment, atunci este genul de lucru despre care nici măcar nu știm că ne lipsește.

Ghid de educaţie financiară pentru copii – Copii și Părinți

Îți propun mai jos câteva metode de gestionare a banilor pe care ai putea să le aplici:

  • Metoda 50/30/20

Dacă nu știi cu ce să începi: uite o metodă simplă. Atunci când primești salariul, stabilește ca jumătate din el să meargă către nevoile tale, nevoi care includ: taxe pentru chirii, rate, facturi, cumpărături de necesități, diferite tipuri de taxe și abonamente, transport și altele. Apoi, asigură-te ca 30% din bani să meargă către dorințe: educație, vacanțe, haine, bijuterii, beauty. La sfârșit, cele 20% rămase, merg într-un fond de economie, ceea ce înseamnă că într-un an vei economisi, doar din acest obicei, două salarii și jumătate.

  • Stabilește un buget adaptat veniturilor și nevoilor tale

Fă-ți un calcul despre nevoile, dorințele și economiile care fac parte din bugetul tău. Urmărește lunar dacă te încadrezi în parametrii de mai sus și ajustează-i. Încearcă să previi anumite devieri de la plan sau excepții financiare, precum: zile de naștere, cadouri, abonamente. Nu vei fi surprins atunci când ele vor apărea, simțind că ai ieșit din bugetul stabilit. 

  • Economisește

Dacă simți că economiile nu sunt pentru tine, este posibil să ai o convingere negativă despre acest conceptul de a economisi banii. Economiile îți dau liniște emoțională, administrativă, o ușurare care ajută să adormi mai ușor și să te îngrijorezi mai puțin. În ziua de azi există o mulțime de metode furnizate de bănci sau soluțiile de card bancar prin care sa faci depozite. Metode pe care le poți accesa oricând. 

Gândește-te la viața pe care ți-o dorești. Ce este important pe termen lung și te aduce mai aproape de îndeplinirea scopurilor tale. Dacă ai de ales între plăcere de moment și progres pe termen lung, alege progresul. Uită-te la bani ca la un mod de a obține ceea ce îți dorești. Nu-i privi ca pe un concept care este mai puternic decât tine. Obține propria independență financiară, pentru a avea autonomie în celelalte aspecte din viața ta.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Șchiopu Felicia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Se caută voluntari pentru activități socio-educative cu tineri și copii refugiați
Next 10 femei care au scris istorie și au influențat lumea
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 2 =