De Paște sărbătorim peste tot în lume cu ocazia învierii lui Iisus Hristos. Dar în fiecare stat al lumii, societatea își manifestă bucuria și sărbătoresc în moduri diferite. Iată câteva tradiții ce te vor surprinde:
Spania
Cunoscut în Spania ca Semana Santa sau Săptămâna Mare, Paștele este sărbătorit timp de șapte zile întregi în peninsula Iberică. Sărbătorile încep în ultima săptămână a Postului Mare și este marcată de procesiuni religioase uriașe și elaborate în aproape fiecare oraș și sat din țară. Oamenii defilează pe străzi în costume sau în haine cu glugă, purtând flotoare religioase complicate care descriu scene diferite din Biblie; în timp ce sunt adesea acompaniați de muzică live. Unele dintre cele mai cunoscute au loc în Zamora, Valladolid, Sevilla și Granada. Delicii precum torrija (asemănătoare cu pâinea prăjită franțuzească), pestiños și prăjiturile sunt populare și în această perioadă.
Franța
Fiind o țară predominant catolică, nu este deloc surprinzător faptul că Franța are diferite tradiții de Paște remarcabile. Potrivit legendei, copiii francezi primesc ciocolată în dimineața de Paște nu de la legendarul iepuraș, ci de la clopotele zburătoare ale bisericii. Se spune că, atunci când clopotele nu sună din Vinerea Mare până în Duminica Paștelui; ei zboară la Roma pentru a aduce bunătățile. Cu cât devii mai regional în Franța, cu atât obiceiurile devin mai interesante. În Alsacia, piețele fermecătoare sunt decorate capricios și plin de iepuri pufoși, capre și rațe pe care le poți mângâia. Între timp, satul Bessières, la aproximativ o jumătate de oră de Toulouse, face în fiecare an o omletă uriașă din 15.000 de ouă și 40 de bucătari. Odată terminat, este tăiat în mii de porții și servit cu pâine sătenilor.
Guatemala
Orașul Antigua, Guatemala, găzduiește una dintre cele mai mari spectacole de Paște din lume. Este vorba de floturi de paradă religioasă uriașă, care necesită ca între 50 și 100 de cetățeni să le poarte și hârtie creponată sumbră, neagră împrăștiată pe străzi, vine Vinerea Mare. Dar cea mai frapantă tradiție de Paște sunt modelele complicate din nisip numite alfombras (care este cuvântul arab pentru covor); care mărginesc străzile. Creațiile multi-cromatice vin în modele de toate tipurile; geometrice, florale și ilustrative – iar artizanii locali petrec zile întregi creând capodoperele folosind un amestec de rumeguș vopsit și nisip. După ce au șansa de a fi admirați, alfombrale colorate sunt șterse în Vinerea Mare în timp ce procesiunea trece peste ele, ridicând nisipul și ștergând desenele în acest proces.
Bermuda
Cu nisipurile sale roz pastel, valurile albastre ale Mării Sargasso care lasă malul și norii palizi umflați care plutesc deasupra; este prea potrivit ca Bermudele să-și folosească peisajul natural în tradițiile pascale. Unul dintre cele mai îndrăgite de pe insulă este festivalul de zbor al zmeilor de Vinerea Mare de pe plaja Horseshoe Bay. Sute de bermudieni își zboară zmeele, care sunt minuni caleidoscopice, hexagonale, cu cozi lungi care zumzăie o dată în sus. Bastoanele de lemn care asigură integritatea structurală formează o formă de cruce sau stea, iar zborul lor anual simbolizează învierea. În ceea ce privește ora mesei, mâncărurile tradiționale de Paște din Bermuda includ chifle calde și prăjituri de cod. În cele din urmă, insula crește crini de Paște și oferă în fiecare an buchete de flori albe în formă de trâmbițe palatului Buckingham.
Polonia
Fiind o țară predominant catolică, Polonia face totul de Paște. Totul începe în Duminica Floriilor, când bisericii primesc buchete de flori uscate sau ramuri de salcie în loc de palmieri. Versiunea lor de ouă de Paște este mult mai elaborată și mai complicată decât cele vopsite simple. Numiți pisanki, sunt pictați cu modele florale delicate, ornamentale. În Lunia Paștelui, polonezii sărbătoresc „Lunia umedă”, în care băieții și bărbații toarnă apă peste femei și fete, deși în ultimii ani tradiția a evoluat într-o luptă mai mult sau mai puțin pe apă în care nimeni nu este în siguranță. Varșovia găzduiește și festivalul de Paște Beethoven, care are un program de muzică clasică în Săptămâna Mare.
Italia
Adăpostul multor catedrale de renume mondial și al unora dintre cei mai însuflețiți sărbători, sărbătorile de Paște în Italia sunt extraordinare. Florența ține un ritual numit Scoppio del Carro; în care boii albi transportă o căruță veche de secole până la Basilica di Santa Maria del Fiore. După liturghie, arhiepiscopul trimite în căruță un porumbel mecanic, care explodează într-un foc de artificii spectaculos. Urmează o paradă prin oraș, iar majoritatea sărbătorilor de Paște nu se opresc când se termină noaptea. Luni de Paște, numită Pasquetta (sau Paștele mic), este pentru a împacheta picnicuri cu resturi și a ieși afară pentru a vă relaxa. Sau, în satul umbrian Panicale, rulând roți de brânzeturi de patru kilograme printr-o cursă cu obstacole.
Filipine
Festivalul Moriones de pe insula Marinduque are loc în Săptămâna Mare în fiecare an, iar o piatră de temelie a festivităților este inspirată de Longinus, un călău roman al lui Hristos. Bărbații și femeile se înfățișează pe „moriones”; sau soldați romani, îmbrăcând măști, căști și haine inspirate de gladiatori și rătăcesc pe străzi, făcând farse și speriind copiii. Potrivit legendei, Sfântul Longinus era orb și s-a vindecat când o picătură din sângele lui Hristos i-a căzut în ochi în timpul răstignirii, când a străpuns partea lui Hristos cu o lance. Și-a declarat apoi credința și mai târziu a fost decapitat. Această poveste specifică este adesea recreată în timpul festivalului.
Mexic
În Mexic și în toată America Latină, sărbătoarea de Paște este o oportunitate de a te curăța de rău. În Sâmbăta Mare, este tipic să reluezi arderea lui Iuda atârnând o efigie și arzând-o pe rug. Sunt jucate și interpretări teatrale ale restului poveștilor de Paște, numite piese de pasiune. Una dintre cele mai mari și mai elaborate dintre ele se află în Iztapalapa, un cartier din Mexico City, care are 5.000 de participanți și 150 de roluri vorbitoare. Acum, spectacolele încep în Duminica Floriilor și durează până în Săptămâna Mare.
Grecia
Pentru comunitățile ortodoxe orientale din Grecia care urmează programul de sărbători al calendarului iulian în loc de cel gregorian; Paștele cade pe 19 aprilie anul acesta. Focul Sfânt, despre care se spune că degajă din mormântul lui Iisus Hristos în fiecare Sâmbătă Mare; este dus de la Ierusalim la Atena și apoi livrat în toată Grecia. În timpul slujbei de la miezul nopții, flacăra este transmisă de la preot la lumânările închinătorilor, luminând spațiile întunecate cu lumină. Paștele marchează sfârșitul a 40 de zile de post; iar felurile de mâncare servite în acea zi sunt în mod corespunzător indulgente (și simbolice). Mielul prăjit reprezintă Hristos, pâinea împletită dulce și pufoasă numită tsoureki reprezintă Sfânta Treime, iar ouăle fierte tari roșii simbolizează sângele lui Hristos.
America de Nord
Cunoaștem prea bine obsesia americană pentru Marshmallow Peeps, iepurașul de Paște și aproape orice articol comercial, festiv de cumpărat de la farmacie. Tradițiile sărbătorii continuă cu același entuziasm exagerat. Din 1930, Angelenos sărbătorește Sâmbăta Mare cu o binecuvântare a animalelor pe strada Olvera din Los Angeles – procesiunea este plină de animale de companie costumate extravagant și o vacă înfășurată cu flori o conduce. Dar orașul New York găzduiește, probabil, cel mai spectaculos dintre toate evenimentele de Paște din țară: Parada de Paște și Festivalul Bonnetului. În jurul Catedralei Sf. Patrick din centrul orașului, sute de petrecăreți poartă pălării falnice, capricioase.
No Comment