Târgul de cărți Gaudeamus a găzduit lansarea cărții „Noir de Crăciun”, un nou volum colectiv de 10 povești scrise de 10 autori. Poveștile deapănă 10 întâmplări misterioase distincte ce pot fi citite și înțelese fără o lectură integrală a cărții, fiind o parte a colecției Noir.
Târgul Gaudeamus a întrunit și în acest an numeroase lansări de cărți, printre care se numără și cartea „Noir de Crăciun”. Acest volum este parte a colecției Noir, fiind cel de-al șaselea după volumele „Noir de București”, „Gastro Noir”, „Noir de Timișoara”, „Noir de Brașov” și „Noir de Cluj”. „Noir de Crăciun” cuprinde 10 povești scrise de 10 autori din România, printre care se numără Dănuț Ungureanu, Tony Mott, Lucian Dragoș Bogdan, Anamaria Ionescu, Daniel Timariu, Teodora Matei și Bogdan Hrib, Dragoș C. Costache, Corina Ozon și Dan Panaet.
„Prima povestire dintr-un volum, chiar dacă e un volum colectiv sau al unui singur autor, trebuie să fie cea care dă gustul, care să tenteze cititorul să meargă mai departe, iar cea din urmă trebuie să fie cea care îți lasă gustul întregului volum”, afirmă Teodora Matei, coordonatoare și editoare
a acestui proiect alături de Bogdan Hrib.
Fiecare dintre cei 10 autori au relatat câteva detalii despre poveștile lor din acest volum, au recomandat cititorilor să cumpere volumul lansat și să citească cât mai multe cărți ale autorilor români.
Background: Târgul de cărți Gaudeamus este cel mai citit târg de cărți și cel mai important eveniment de tip expoziție din România. Acest târg întrunește numeroase lansări de cărți, dezbateri, evenimente culturale și standuri ale mai multor edituri.
Târgul se află la cea de-a treizeci și una ediție și rămâne a fi cel mai cel mai cunoscut și mai longeviv eveniment românesc cu acest profil, fiind inițiat și organizat de Radio România. Președintele de onoare al acestei ediții a fost Mircea Cărtărescu, unul dintre mai apreciați scriitori români contemporani. Cărțile sale au fost adesea desemnate de către publicul
Gaudeamus drept „cea mai râvnită carte a târgului”. În acest an, Caravana Gaudeamus a avut acest traseu: Craiova (13 – 17 martie), Cluj–Napoca,
(24 – 28 aprilie), Oradea (15 – 19 mai), Buzău (12 – 16 iunie), Brașov (3 – 7 iulie), Sibiu (14 – 18 august), Iași (18 – 22 septembrie) Bucureşti ( 4 – 8 decembrie).
Articol elaborat de Anastasia Fusu, intern Youth.md
Articolul a fost dezvoltat cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul Programului de Granturi 2024.
No Comment