„Suntem ca floarea ce înflorește
cel mai mult când este călcată în picioare…”
Un adevărat clasic al literaturii cavalerești, romanul Ivanhoe, publicat în 1819, a ajuns un bestseller al secolului XIX și până în ziua de azi are cititori fideli care îi duc mai departe influența de peste ani. De fapt, se spune că însuși cancelarul german Otto von Bismarck, cel ce a unit Germania într-un singur imperiu, l-a citit pe Sir Walter Scott în tinerețea sa, iar Ivanhoe a avut un impact enorm asupra modului său de gândire și a carierei sale politice ulterioare.
Tema centrală a cărții este lupta dintre saxonii și normanzii din Anglia secolului XII. Cu peste un secol în urmă, normanzii cuceriseră Anglia de la saxoni, le luaseră pământurile și le reduseseră drastic drepturile civile. În carte, nobilii saxoni, în frunte cu Cedric Saxonul, plănuiesc începerea unui război civil împotriva monarhiei Plantagenete, de vreme ce Richard Inimă-de-leu era captiv în Germania, iar fratele lui, Ioan-fără-de-țară, abuza de drepturile sale, secând vistieria regatului pe petreceri și turnire, și lăsând Ordinul Templierilor, și mai corupt, să fure pământurile oamenilor simpli și să lupte contra saxonilor. O altă temă tratată de roman este nemulțumirea generației mai bătrâne față de cea mai tânără, atunci când Cedric Saxonul îl dezmoștenește pe fiul său, Wilfred de Ivanhoe, din cauza faptului că adoptase prea multe obiceiuri normande și mai și plecase în cruciadă în Palestina, lucru ce li se întâmpla și altor tineri saxoni.
Nu vreau să vă dau prea multe spoilere, dar vă pot spune că, citind această carte, veți întâlni o multitudine de scene medievale, înfățișate în toate culorile: de la un turnir cavaleresc clasic și antisemitismul acut din acea vreme, până la un asediu de castel, o luptă dată în pădurea Sherwood sau o judecată de vrăjitorie, toate acestea le veți întâlni în romanul Ivanhoe. De aceea, vă recomand să-l citiți, pentru că o să vă placă!
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Teodor Zaporojan
No Comment