Să mergi la psihoterapie este un mod prin care ai grijă de sănătatea ta emoțională. Și la fel ca alte controale medicale periodice, pe care le facem fără să avem neapărat o anumită afecțiune, ci doar pentru a o preveni, ședințele de psihoterapie se adresează nu doar celor care vor să învețe să-și gestioneze anumite probleme psiho-emoționale, ci și celor care vor să-și mențină sănătatea emoțională, să se cunoască mai bine și să descopere, poate, noi perspective asupra lor și asupra lumii.
Analiza tranzacțională
Analiza tranzacțională este un tip de psihoterapie modernă, dezvoltat de către medicul psihiatru Eric Berne; urmărește relațiile și interacțiunile unei persoane, cu scopul de a identifica gândurile, emoțiile și comportamentele care împiedică individul să-și atingă potențialul maxim.
Astfel, analiza tranzacțională pune accentul pe potențialul și valoarea fiecărei ființe umane, care este capabilă să se dezvolte din punct de vedere personal și profesional.
Hipnoza
Hipnoza clinică are drept scop aducerea în conștient a traumelor, amintirilor, experiențelor trăite de ființa umană în copilărie; perioada care o modelează cel mai mult pe plan emoțional (și nu numai).
Hipnoza folosește tehnici de relaxare ghidată, cu scopul de a-l ajuta pe pacient să se concentreze pe deplin și să-și îndrepte atenția către atingerea unei stări de conștientizare, ce poartă denumirea de transă, explică articolul Hypnotherapy.
Important de menționat este faptul că doar psihoterapeutul este în măsură să decidă dacă hipnoza este potrivită sau nu pentru un pacient, în funcție de diagnosticul acestuia.
Astfel, aceasta ar putea fi recomandată celor care se confruntă cu anxietatea, depresia, stresul, cu diferite probleme alimentare sau dependențe.
Psihanaliza
Definită ca un set de teorii psihologice și metode terapeutice care își au originea în cercetările făcute în secolul al XIX-lea de Sigmund Freud; psihanaliza este tipul de psihoterapie care pleacă de la ideea fundamentală conform căreia toate ființele umane au gânduri, dorințe și amintiri inconștiente.
În esență, psihanaliza urmărește aducerea lor, din inconștient, în conștient, lucru ce poate avea funcție cathartică; faptul că oamenii devin conștienți de problemele pe care le-au refulat, negat, reprimat și, astfel, se eliberează de acestea și înțeleg cum pot face o schimbare în viața lor.
Psihodrama
Psihodrama este un tip de psihoterapie, mai puțin cunoscută în țara noastră, fie individuală, fie de grup, dezvoltată de Jacob Levi Moreno. Psihodrama urmărește antrenarea creativității și spontaneității pacientului.
De fapt, pacientul se descoperă, în timpul ședințelor de psihodramă, prin exerciții de teatru, psihoterapeutul îndeplinind rolul „regizorului”, iar ceilalți participanți; rolul eurilor-auxiliare (membrii grupului care intră în rolurile unor personaje importante pentru pacient) sau rolul audienței (membrii grupului care asistă la „spectacol”).
Psihoterapia adleriană
Dezvoltată de psihoterapeutul Alfred Adler, psihoterapia adleriană pleacă de la ideea conform căreia comportamentul uman este învățat și poate fi controlat; omul este văzut drept o ființă socială, care acționează mai degrabă ghidat de conștient decât de inconștient; observăm, așadar, o perspectivă total diferită de cea propusă de Sigmund Freud, în cadrul psihanalizei.
Mai mult, Alfred Adler punctează ideea potrivit căreia oamenii au puterea de a alege ce vor să fie.
Psihoterapia adleriană urmărește, într-o primă fază, construirea unei relații de încredere între pacienți și terapeuți (aceștia din urmă având mai degrabă rolul unor educatori); evaluarea stilului de viață și analizarea și interpretarea primelor amintiri ale pacientului.
Ulterior, are loc examinarea greșelilor fundamentale ale pacientului, care își au rădăcinile în principiile dobândite în copilărie. Cea de-a treia etapă presupune autoanalizarea; în sensul în care pacientul înțelege care sunt rădăcinile propriilor comportamente, cu scopul de a le putea schimba.
Nu în ultimul rând, cea de-a patra etapă constă în autoeducare, în care pacientul acționează în direcția schimbărilor pe care vrea să le facă în viața sa.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Berehoi Laura
No Comment