Tinerii din Moldova și Ucraina au lucrat timp de 48 de ore la dezvoltarea unui startup


Tinerii din Moldova și Ucraina au lucrat timp de 48 de ore la dezvoltarea unui startup. Află cine sunt câștigătorii celei de-a patra ediții Empowering Youth Hackathon.

În perioada 6-8 mai, 2022 Yep!Moldova și Garage48 au organizat a patra ediție Empowering Youth Hackathon, în cadrul căruia 21 de echipe de tineri din Ucraina și Moldova au lucrat asupra validării ideii de startup și dezvoltării unui produs (MVP).

În cadrul Empowering Youth Hackathon, 100 de tineri au fost îndrumați cum să ajungă de la o idee de startup la un prototip funcțional. Timp de 48 de ore, aceștia au lucrat asupra dezvoltării unui MVP, având suportul și ajutorul mentorilor din 4 țări: Estonia, Spania, Liban și Moldova.

La eveniment au participat 21 de echipe, dintre care 15 au ajuns până la final, 10 din Moldova și 5 din Ucraina. Pe parcursul hackathonului, au fost dezvoltate idei de la crearea de stații ecologice de troleibuze/autobuze, servicii de  închiriere a bicicletelor electrice pentru curieri, până la pantofi smart cu mecanism de închidere automată, platformă de monetizare a conținutului bazat pe NFT pentru YouTuberi etc.

Viorica Cerbușca, fondatoare Yep!Moldova, directoare Artcor:

“Peste 100 de tineri, de la 15 la 60 ani, din 15 regiuni ale Moldovei și 5 orașe din Ucraina au demonstrat în cadrul acestui Hackathon că inovația și creativitatea este nelimitată, iar capacitatea de a transforma lucrurile obișnuite în idei de startup ține doar de limitele pe care ni le impunem noi înșine. Cele mai emoționante momente în cadrul acestui Hackathon au fost atunci când echipele din Ucraina continuau să lucreze și să participe la sesiunile de mentorat, checkpoint sau chiar făceau pitchul final în timp ce pe fundal se auzeau sirenele care anunțau potențiale bombardamente. Acesta este adevăratul spirit de antreprenoriat pe care îl promovăm la YEP: să muncești la visele tale, să nu renunți la primele provocări, să fii curajos și să fii consistent în acțiunile tale”.

Empowering Youth Hackathon s-a desfășurat la Centrul MEDIACOR și a fost susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia și i-a avut ca și oaspeți pe reprezentanții Misiunii USAID Moldova și Ambasadei Republicii Estonia.

John Riordan, Șef Adjunct al Misiunii USAID Moldova:

“Mă bucur să văd colaborarea dintre Republica Moldova, Ucraina și Estonia și toate aceste minți creative care s-au adunat la Mediacor și timp de 48 de ore au generat idei inovatoare. Voi sunteți generația următoare, iar viziunea și perseverența voastră sunt cele care vă vor ajuta să creați un viitor prosper.  Lumea are nevoie de mai mulți oameni ca voi, de tineri cu gândire critică și inovatoare. USAID susține dezvoltarea antreprenoriatului în Republica Moldova pentru sporirea unei economii robuste și competitive, iar educația antreprenorială stă la baza construirii viziunii de lungă durată a asistenței Guvernului SUA pentru Republica Moldova. ”

Premiul mare Empowering Youth Hackathon Vol. 4  a fost acordat echipelor GiveIT (Moldova) și Ateneum (Ucraina).

GiveIt – platformă ce dă obiectelor a doua șansă și micșorează trendurile consumerismului, a câștigat o călătorie în Estonia, la festivalul sTARTUp Day 2022, premiu finanțat de proiectul Tehnologiile Viitorului, iar Atheneum – platformă ce simplifică monetizarea conținutului bazat pe NFT pentru YouTuberi, a primit 10 ore de mentorat, premiu oferit de Garage48.

Totodată, alte trei echipe au fost nominalizate de juriu: Renter și Yum-me (Moldova) au primit bilet de intrare în programul de pre-accelerare YEP, iar InSightMe vor participa online la sTARTUp Day 2022.

Mai jos puteți descoperi ideile participanților la Hackathon:

  • Renter – serviciu de închiriere a bicicletelor electrice pentru curieri.
  • FaMed – platformă în care fiecare pacient va avea toate informațiile despre starea sa de sănătate: cele mai recente date despre analize generale, afecțiuni/boli curente și anterioare, medicamente și reacții alergice, informații despre familia sa (pentru a determina susceptibilitatea la anumite afecțiuni).
  • Picca – platformă pentru organizatorii de Hackathoane
  • Yum-me – magazin online de produse alimentare sănătoase.
  • GiveIt – platformă unde oamenii pot oferi gratuit lucrurile de care nu mai au nevoie.
  • DarKonTherm – husă pentru smartphone cu termoconductori, care va ajuta la păstrarea temperaturii optime ale bateriei.
  • TechStar – joc care va ajuta studenții să înceapă programarea de la zero.
  • FreeWay – stație de autobuz ecologică, care oferă curent electric gratuit.
  • Ebyss – pantofi smart, cu mecanism de închidere automată, manevrabili din aplicație.
  • Zero CO2 – minirobot care filtrează aerul.
  • Pheonix Pay – conectează freelancerii din orice colț al lumii cu clienții lor, oferind posibilitatea de a genera invoice-uri și de a percepe plățile pentru servicii, ușor și sigur.
  • Atheneum – platformă care simplifică monetizarea conținutului bazat pe NFT pentru YouTuberi.
  • Insight.Me – Uber pentru servicii bazate pe AI, care conectează rapid oamenii cu experți din anumite domenii.
  • Advertisement Bot – bot care va automatiza monetizarea resurselor Telegram.
  • WOW – marketplace pentru produsele sustenabile.

Tematicile pe care s-au concentrat echipele participante la Hackathon au fost: Industrii Creative, HealthTech, FinTech, BioTech, EdTech și AgroTech.

Tinerii dornici să își dezvolte ideea de startup într-un prototip sunt așteptați la următoarea ediție Empowering Youth Hackathon, care va avea loc în toamna 2022.  Îți poți rezerva un loc în avans, înregistrându-te pe acest link.

Din 2018, Yep!Moldova și Garage48 au organizat împreună 8 programe de pre-accelerare și 11 evenimente internaționale.

Empowering Youth Hackathon Vol. 4 a fost organizat de Garage48 și Yep!Moldova, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Estonia și cu susținerea proiectului „Tehnologiile Viitorului” finanțat de USAID Moldova și Ambasada Suediei la Chișinău.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Program // Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova
Next O poezie pe zi // „Asfințit” de Lucian Blaga
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply