PH International Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul General al Poliției implementează Programul de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova, finanțat de Departamentul de Stat al SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și Aplicării Legii.
Programul are scopul de a dezvolta o cooperare strânsă dintre instituțiile sistemului de educație, instituțiile de aplicare a legii și elevi prin combinarea implementării unei discipline opționale „Educație pentru Socializare Juridică” cu activități extracurriculare în domeniul drepturilor și responsabilităților civice ale tinerilor, prevenirii infracționalității juvenile și soluționării problemelor de siguranță școlară și comunitară.
Disciplina opțională „Educație pentru Socializare Juridică” în clasele a VIII-a și a XI-a
În anul 2021 – 2022, disciplina opțională „Educație pentru Socializare Juridică” este predată în clasele a VIII-a și a XI-a în 69 de școli din 17 raioane ale Republicii Moldova.
Pachetul curricular
Pachetul curricular la disciplina opțională „Educație pentru socializare juridică” include: Curriculumul la disciplină, Ghidul facilitatorului/profesorului cu proiecte didactice per unități de conținut, Caietul elevului, Culegere de studii de caz, materiale video tematice.
Oferta educațională a disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” contribuie la facilitarea gradului de înțelegere de către elevi a libertăților și responsabilităților într-o societate bazată pe principiile statului de drept. Prin această disciplină elevii și părinții acestora sunt invitați să participe la crearea unui parteneriat eficient între comunitate, școală și instituțiile de drept ale statului în dezvoltarea spiritului comunitar și creșterii nivelului de siguranță.
Noutatea acestui curs este faptul că demersul educațional la disciplină este asigurat obligatoriu în mod sincron de o echipă comună formată dintr-un un angajat al poliției și cadrul didactic. Aceste echipe sunt instruite în cadrul unor ateliere de formare pentru a activa în tandem.
Disciplina oferă cunoștințe despre:
- drepturile și responsabilitățile tinerilor /cetățenilor
- riscurile care ne înconjoară
- diferite forme de prevenire a comportamentului delincvent
- modul în care cetățenii pot să răspundă unor asemenea riscuri
- securitatea în diferite medii (școlar, comunitate, online, etc.)
- prevenirea violenței de diferite forme
- acțiunile care cad sub incidența legii
- manifestarea responsabilității civice
- rolul și responsabilitățile instituțiilor de aplicare a legii
Curriculum-ul la disciplina opțională „Educație pentru socializare juridică” în clasa a VIII-a a fost aprobat în 2021 de către Consiliul Național pentru Curriculum. Pachetul curricular în versiune finală pentru clasa a VIII-a este plasat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării și include: Ghidul facilitatorului de implementare a curriculum-ului, Caietul elevului, Culegere de studii de caz.
Curriculum-ul la disciplina opțională “Educație pentru socializare juridică” în clasa a XI-a a fost înaintat pentru aprobare către Consiliul Național pentru Curriculum. În anul de studii 2021-2022 pachetul curricular pentru clasa a XI-a a fost pilotat de 26 de instituții de învățământ.
În acest context, PH International Moldova anunță invitația pentru:
- 30 de instituții de învățământ general de a participa la PROGRAMUL DE ASISTENȚĂ pentru predarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” în clasele a VIII-a (anul școlar 2022-2023);
- 30 de instituții de învățământ general de a participa la PROGRAMUL DE ASISTENȚĂ pentru predarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” în clasele a XI-a (anul școlar 2022-2023).
Pentru anul școlar 2022-2023, programul de asistență este disponibil pentru 60 de instituții de învățământ din următoarele raioane: Briceni, Edineț, Drochia, Soroca, Fălești, Florești, Șoldănești, Rezina, Telenești, Sîngerei, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Anenii Noi, Căușeni, Cimișlia, Cantemir, Basarabeasca, Vulcănești, Cahul și municipiile Chișinău și Bălți.
Programul de asistență pentru predarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” în clasele a VIII-a și a XI-a include:
- Formarea inițială a echipelor de predare comune formate din cadru didactic și angajat al poliției în cadrul unui atelier de instruire planificat pentru luna iulie 2022.
- Dotarea cu materialele didactice (Curriculum, Ghidul facilitatorului/profesorului, Caietul Elevului, Culegere de Studii de caz, materiale video tematice) pentru implementarea disciplinei opționale “Educație pentru Socializare Juridică” în clasa a VIII-a și a XI-a.
- Activități de susținere și schimb de experiență pentru echipele de predare.
Suplimentar, programul de asistență include:
- Asistență în organizarea și desfășurarea disciplinei opționale sau orelor de cerc “STEM & Criminalistică” pentru elevii claselor VIII-XI:
- Formarea cadrelor didactice desemnate pentru organizarea cercurilor STEM&Crimnalistică în cadrul unui atelier planificat pentru luna august 2022;
- Dotare cu materialele didactice necesare (curriculum și manualul pentru disciplina opțională orele de cerc);
- Dotare cu boxe criminalistice pentru activitățile practice de simulare a investigațiilor criminalistice.
- Participare la Programul de Granturi Mici și asistență în implementarea proiectelor comunitare:
- Instruire în domeniul elaborării și implementării proiectelor și acțiunilor comunitare (octombrie 2022);
- Posibilitatea participării la Programul de Granturi Mici în cadrul căruia în perioada Decembrie 2022 – Aprilie 2023 va putea fi implementat un proiect școlar/comunitar care ar spori accesul la educație juridică al tinerilor, la activități civice și de soluționare a problemelor de siguranță școlară sau comunitară.
- Participare la programul „Academia de Poliție pentru elevi”, preconizat pentru anul școlar 2022-2023.
Criterii de eligibilitate ale instituției de învățământ general:
- Disponibilitatea instituției de învățământ de a participa la Programul de Asistență.
- Disponibilitatea cadrelor didactice desemnate pentru predarea disciplinelor opționale, orelor de cerc și/sau implementarea proiectelor (granturilor) de a participa la activitățile de instruire și asistență.
- Acordul Inspectoratului de Poliției local de a susține predarea disciplinei opționale ”Educație pentru Socializare Juridică” în instituția de învățământ solicitantă.
Pentru participare la Programul de asistență, vă rugăm să prezentați dosarul de aplicare care va conține următoarele:
- Formularul de aplicare completat semnat de directorul instituției de învățământ. Formularul este disponibil la acest link.
- Scrisoarea care confirmă acordul Inspectoratului de Poliției local de a susține predarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” pe parcursul anului școlar 2022-2023 și de a desemna angajatul/-ții săi pentru participare la programul de formare a echipei de predare comună.
Dosarul pentru participare la PROGRAM va fi expediat în format electronic, la adresa de email:
ph-moldova@ph-int.org, cu mențiunea „Programul de Socializare Juridică 2022-2023”
Data limită de prezentare a dosarului: 22 mai 2022.
Dosarele vor fi examinate de Consiliul de Coordonare a Programului de Socializare Juridică în școlile din Republica Moldova, compus din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Inspectoratului General al Poliției și PH International Moldova în termen de cel mult 7 zile de la data limită de prezentare a dosarelor.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:
Tel. 022.234.777,
Mob. 069924194
E-mail: ph-moldova@ph-int.org
Mai multe informații despre Programul de Socializare Juridică în școlile din Republica Moldova puteți afla pe pagina de Facebook a Programului: https://www.facebook.com/PHInternationalMoldova
Mai multe informații despre activitatea tandemului cadru didactic – angajat al poliției la lecțiile de „Educație pentru Socializare Juridică” și părerea elevilor puteți afla din spotul video:
https://www.facebook.com/PHInternationalMoldova/videos/680316759741828/
Descoperă mai multe articole pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment