3 obiceiuri surprinzătoare ale oamenilor originali


„Oamenii originali sunt nonconformiști, și nu numai că au idei noi, dar le pun în practică, le încearcă. Ei ies în evidență și își spun punctul de vedere. Oamenii originali sunt creativi și schimbă lumea. Ei sunt aceia care câștigă întotdeauna. Și nu arată cum m-am așteptat… Totuși, există 3 lucruri după care îi poți recunoaște pe oamenii originali, și cum putem să fim mai mult ca ei.”

Adam Grant, expert în psihologie la Universitatea din Pennsylvania.

Originalii amână lucrurile până în ultimul moment

Cunoaşteţi persoane care amână până în ultimul moment, alegând să se ocupe cu lucruri mai ușoare, cum ar fi jucatul unui joc video, de exemplu. Specialiștii le clasifică drept procrastinatori cronici. Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că procrastinarea este un proces negativ în totalitate, și nu poate fi nicidecum folosită în avantajul persoanei care o experimentează.

Totuși, studiile au arătat faptul că, atunci când procrastinezi după ce ai început să lucrezi la un proiect, găsești idei noi aproape în mod natural. Explicația este că creierul tău se gândește automat la sarcina pe care o ai de îndeplinit, astfel că chiar dacă ai luat o pauză cu partea conștientă a lui, partea inconștientă continua să muncească. După cum spunea Aaron Sorkin „Ceea ce tu numești procrastinare eu numesc gândire.” Am descoperit că mulți dintre marii originali ai istoriei au procrastinat. Leonardo da Vinci, de exemplu. A muncit din greu, în salturi, timp de 16 ani, până a terminat Mona Lisa.

S-a văzut neputincios. A scris asta în jurnalul lui. Dar cunoștințele noi despre optică au transformat felul lui de a modela lumina și l-au făcut un pictor mai bun. La fel şi Martin Luther King Jr. În noaptea de dinaintea discursului vieții lui, „Marșul de la Washington”, la ora 3 dimineața își rescria discursul. Era în audiență așteptând să ia cuvântul şi adăuga noi cuvinte la discurs și tăia altele. Pe scenă, după 11 minute de recitat, a lăsat la o parte notițele și a rostit patru cuvinte care au schimbat cursul istoriei: „Eu am un vis.”

Opinion | The Agitated M.L.K. I Came to Love - The New York Times

Asta nu era în notele sale. A amânat finalizarea discursului până în ultimul moment și a rămas deschis la alte idei posibile. Și pentru că textul nu era finalizat a fost liber să improvizeze. Amânarea e un viciu când e vorba de productivitate, dar poate fi o virtute pentru creativitate. Ce observăm la mulți originali e că încep repede, dar sfârșesc greu.

Originalii simt frică și nesiguranță 

La suprafață mulți originali arată stăpâni pe ei, dar de fapt sunt la fel de temători și nesiguri ca toți ceilalți, doar că reacționează diferit. Există două tipuri de îndoială: de tine însuți și de ideile tale. Prima e paralizantă, te blochezi pur și simplu. Dar a doua este energizantă. Te motivează să testezi, să experimentezi, să redefinești, ca MLK. În loc să zici: „Nu-s bun de nimic”, zici: Primele câteva schițe sunt mereu proaste, dar nu am terminat încă.” Deci cum ajungi acolo? Ei bine, se pare că un indiciu e dat de browser-ul pe care-l folosești.

Putem prezice performanța de lucru și loialitatea cuiva dacă știm ce browser folosește.Se pare că cei ce folosesc Firefox sau Chrome au performanță mai mare decât cei care folosesc Internet Explorer ori Safari. De ce? Nu e un avantaj tehnic. Cele patru grupuri, în funcție de browser-ul folosit, au viteză de lucru şi nivel de cunoștințe tehnice similare. Totul depinde de cum ai ajuns la browser.

Dacă folosești Internet Explorer sau Safari, acestea sunt preinstalate pe computer, ca opțiuni implicite. Dacă folosești Firefox sau Chrome, ești dintre aceia care nu s-au mulțumit cu opțiunea implicită și s-au dovedit mai descurcăreți și au descărcat noul browser. 

Dar frica? Originalii simt şi ei frica. Ei se tem de eșec, dar ceea ce îi diferențiază de toți ceilalţi este că ei se tem să nu încerce. Ei ştiu că poţi eşua dacă începi o afacere care dă faliment sau că poţi eşua dacă nici măcar n-o începi. Ei ştiu că pe termen lung regretele nu sunt legate de acţiunile noastre, ci de lipsa de acţiune. Lucrurile pe care vrem să le facem altfel, sunt şanse de care nu am profitat. Mulți dintre noi avem idei importante pe care nu le  încercăm. Dar am vești bune pentru tine: nu vei fi judecat pentru ideile tale rele.

Mulți oameni cred că vor fi. În majoritatea industriilor, când întrebi despre cea mai mare idee sau cea mai importantă sugestie, 85% dintre oameni nu au împărtășit-o cu nimeni. Le-a fost frică să nu se facă de râs sau să nu fie luați în serios. Dar știi ceva? 

Originalii au o grămadă de idei proaste

Originalii au foarte multe idei proaste, de fapt prea multe uneori. În orice industrie cei mai originali sunt cei care eșuează cel mai mult pentru că ei încearcă de cele mai multe ori. Uitați-vă la cei mai buni compozitori clasici. De ce unii dintre ei au mai multe pagini în enciclopedii și compozițiile lor sunt înregistrate continuu? Cel mai bun predictor e volumul mare de compoziții pe care le-au avut.

Cu cât compui mai mult, cu atât mai variat este rezultatul și șansa să dai peste ceva original este mai mare. Trei dintre cei mai cunoscuţi muzicieni – Bach, Beethoven și Mozart au realizat sute și sute de compoziții pentru a obţine câteva capodopere. Pentru majoritatea, dacă vrem să fim originali trebuie să generăm mai multe idei. Dacă privim în ansamblu, vedem că originalii nu sunt așa de diferiți. Ei simt teamă și îndoială. Procrastinează. Au și idei rele.

Câteodată, nu în ciuda acestor calități, ci din cauza lor au succes. Nu îi ignora. Și dacă eşti unul dintre ei, nu te da bătut. Reține: dacă te grăbeşti să începi, dar nu şi să termini, poți deveni mai creativ, te poți motiva pe tine însuți când te îndoiești de ideile tale dar nu ți-e teamă să încerci și trebuie să ai multe idei rele ca să obții câteva idei bune. Să fii original nu e ușor, dar sunt sigur de un lucru: e cel mai bun mod de a îmbunătăți lumea în care trăim.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu  toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Teodor Zaporojan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Biblioteca Științifică ASEM vă invită la evenimentul BOOK-uria lecturii
Next Curs gratuit pentru fete și femei interesate de dezvoltarea abilităților antreprenoriale
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply