Ce este o tulburare de alimentație și cum o combatem!


Tulburările de alimentație implică tulburări extreme în comportamentul alimentar – urmând diete rigide, consumul excesiv de alimente în secret, vomitatul după masă, numărarea obsesivă a caloriilor. Nu este ușor să vezi pe cineva la care ții care își dăunează sănătății – mai ales când soluția pare, cel puțin în exterior, a fi simplă.

Dar tulburările de alimentație sunt mai complicate decât obiceiurile alimentare nesănătoase. În esență, ei sunt încercări de a face față problemelor emoționale și implică atitudini distorsionate, autocritice cu privire la greutate, hrană și imaginea corpului. Aceste gânduri și sentimente negative sunt cele care alimentează comportamentele dăunătoare.

Tulburarile de alimentatie ale celor dragi se pot ascunde chiar sub ochii  vostri!

Sunteți îngrijorat că cineva pe care îl cunoșteți are anorexie, bulimie sau o altă tulburare de alimentație? Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă susțineți membrul familiei sau prietenul vostru.

Tipuri de tulburări de alimentație

  • Anorexie

 Persoanele cu anorexie se înfometează din cauza fricii intense de a deveni grase. În ciuda faptului că sunt subponderali sau chiar slăbiți, ei nu cred niciodată că sunt suficient de slabi. Pe lângă limitarea caloriilor, persoanele cu anorexie își pot controla și greutatea prin exerciții fizice, pastile de slăbit sau purjare.

Nu este disponibilă nicio descriere.
  • Bulimie

Bulimia implică un ciclu distructiv de lăcomie și epurare. În urma unui episod de alimentație excesivă scăpată de sub control, persoanele cu bulimie iau măsuri drastice pentru a se epura de caloriile suplimentare. Pentru a evita creșterea în greutate, vomită, fac exerciții în exces și iau laxative.

Totul despre bulimie: ce este, de ce apare și cum se tratează eficient
  • Tulburare de alimentație excesivă.

Persoanele cu tulburare de alimentație excesivă mănâncă compulsiv în exces, consumând rapid mii de calorii într-o perioadă scurtă de timp. În ciuda sentimentelor de vinovăție și rușine din cauza acestor excese secrete, ei se simt incapabili să-și controleze comportamentul sau să înceteze să mănânce chiar și atunci când sunt sătui.

Bulimia nervoasa | Reginamaria.ro

Semne de avertizare ale unei tulburări de alimentație

Mulți oameni își fac griji pentru greutatea lor, ce mănâncă și cum arată. Acest lucru este valabil mai ales pentru adolescenți și adulții tineri, care se confruntă cu o presiune suplimentară pentru a se potrivi și a arăta atractiv la momentul în care corpul lor se schimbă. Ca rezultat, poate fi dificil să facem diferența dintr-o tulburare de alimentație și conștiința de sine normală, preocupările legate de greutate sau dieta.

Restricționarea alimentelor sau dieta

  • Găsesc scuze pentru a evita mesele sau situațiile care implică alimente (de exemplu, au avut o masă copioasă mai devreme și spun că nu-le este foame sau au stomacul deranjat)
  • Mănâncă doar porții mici sau anumite alimente cu conținut scăzut de calorii și, adesea, interzic categoriilor întregi de alimente, cum ar fi carbohidrații și grăsimile dietetic.
Диета картинки, стоковые фото Диета | Depositphotos

Numărarea obsesivă a caloriilor, citirea etichetelor alimentelor și cântărirea porțiilor

  • Dezvoltă  ritualuri alimentare restrictive, cum ar fi consumul de alimente în anumită ordine, rearanjarea alimentelor pe o farfurie, tăierea sau mestecatul excesiv.
  • I-au pastile de slăbit, stimulente pe bază de rețetă precum Adderall sau Ritalin sau chiar droguri ilegale, cum ar fi amfetaminele
Numaratul caloriilor e munca in zadar. Uite de ce nu trebuie sa crezi in  eticheta

Epurarea

  • Dispariția imediată dupa o masa sau fac excursii frecvente la baie

Duș, baie sau apă curgătoare după masă pentru a ascunde zgomotul de purjare

  • Folosesc cantități excesive de apă de gură, mentă sau parfum pentru a ascunde mirosul de vărsături
  • I-au laxative, diuretice sau clisme
Bulimia Facts: Get To Know This Serious Disorder

Imaginea corporală distorsionată și aspect deplorabil

  • Preocuparea extremă a corpului sau a greutății (de exemplu, cântărirea constantă, petrecerea timpului în fața oglinzii inspectându-și și criticându-și corpul)
  • Pierdere în greutate semnificativă, creștere rapidă în greutate sau greutate constantă
  • Comentarii frecvente despre senzația de grăsime sau exces de greutate sau despre teama de a crește în greutate
Pierdere în greutate. Simptome, cauze și tratament

Cum să vorbiți cu cineva despre tulburarea sa de alimentație

Decizia de a face o schimbare este rareori una ușoară pentru cineva cu o tulburare de alimentație. Dacă tulburarea de alimentație ia lăsat subnutriți, poate distorsiona modul în care gândesc – despre corpul lor, despre lumea din jurul lor, chiar și despre motivațiile tale pentru a încerca să îi ajuți.

  • Alegeți  un moment bun

Alegeți un moment în care puteți vorbi cu persoana în privat, fără distrageri sau constrângeri. Nu trebuie să fii nevoit să te oprești în mijlocul conversației din cauza altor obligații.

De asemenea, este important să aveți conversația într-un moment de calm emoțional. Nu încercați să aveți această conversație imediat după o explozie.

How long is a moment? - BBC Science Focus Magazine
  • Explicați de ce sunteți îngrijorat

Aveți grijă să evitați să dați prelegeri sau să criticați, deoarece acest lucru va face doar persoana iubită să fie depresivă. În schimb, referiți-vă la situații și comportamente specifice pe care le-ați observat și de ce vă îngrijorează. Scopul vostru în acest moment nu este să oferiți soluții, ci să-vă exprimați preocupările cu privire la sănătatea persoanei, cât de mult o iubiți și dorința voastră de a ajuta.

Young Asian Student Explaining Project To Professor. Group Of Students  Working On A Project. Smart Student Drawing Project On Whiteboard. Vector  Flat Design Illustration Isolated On White Background. Royalty Free  Cliparts, Vectors,
  • Întreabați dacă persoana are motive să dorească să se schimbe

 Chiar dacă persoanei iubite îi lipsește dorința de a se schimba pentru ea însăși, ar putea dori să se schimbe din alte motive: pentru a-i face pe plac cuiva iubit, pentru a se întoarce la școală sau la muncă, de exemplu. Tot ceea ce contează cu adevărat este că sunt dispuși să caute ajutor.

Cateva elemente de comunicare – principalele componente si importanta –  Investeste in Tara ta
  • Fiți răbdător și susținător

Nu renunțați dacă persoana vă respinge la început. Poate dura ceva timp până când va fi dispusă să se deschidă și să admită că are o problemă. Important este deschiderea liniilor de comunicare.

Zece sfaturi utile pentru cei mai nerăbdători dintre noi

Tratamente pentru tulburările de alimentație

Abordarea corectă a tratamentului pentru fiecare persoană depinde de simptomele, problemele și punctele sale specifice, precum și de severitatea tulburării. Pentru a fi cel mai eficient, tratamentul pentru o tulburare de alimentație trebuie să abordeze atât aspectele fizice, cât și cele psihologice ale problemei. Scopul este de a trata orice nevoi medicale sau nutriționale, de a promova o relație sănătoasă cu alimentele și de a învăța modalități constructive de a face față emoțiilor neplăcute și provocărilor vieții.

  • Tratament medical

 Prima prioritate este abordarea și stabilizarea oricăror probleme grave de sănătate. Spitalizarea sau tratamentul rezidențial pot fi necesare în cazul în care persoana iubită este subnutrită periculos, suferă de complicații medicale, depresie severă sau sinucigașă sau rezistentă la tratament. Tratamentul ambulatoriu este o opțiune atunci când pacientul nu se află în pericol medical imediat.

Modul Scheme de tratament | Charisma medical software
  • Consiliere nutrițională

Dieteticienii sau nutriționiștii pot ajuta persoana iubită să elaboreze planuri de masă echilibrate, să stabilească obiective dietetice și să atingă sau să mențină o greutate sănătoasă. Consilierea poate implica, de asemenea, educație despre alimentația adecvată.

Consiliere nutritionala pentru fertilitate - Dacia Medical Center
  • Terapie.

Terapia joacă un rol crucial în tratamentul tulburărilor de alimentație. Scopurile sale sunt de a identifica gândurile și sentimentele negative care se află în spatele comportamentelor alimentare dezordonate și de a le înlocui cu atitudini mai sănătoase și mai puțin distorsionate. Un alt obiectiv important este acela de a învăța persoana cum să facă față emoțiilor dificile, problemelor relaționale și stresului într-un mod productiv, mai degrabă decât autodistructiv.

Ce fel de terapie mi se potriveşte? | Terapii | Revista PSYCHOLOGIES Romania

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Erica Proțap

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Eveniment LIVE: Cum să-ți vinzi produsele online
Next Editura Polirom organizează Concursul anual de debut, ediția 2022, secțiunea Proză
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 4 =