Ziua mondială de combatere a SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Oficialii guvernului și ai sănătății amintesc ziua, de multe ori cu discursuri sau forumuri cu privire la subiectele SIDA.
Ziua mondială de combatere a SIDA a fost prima dată concepută în luna august 1987 de catre James W. Bunn și Thomas Netter, doi ofițeri de informare publică pentru Programul Global pentru SIDA de la Organizația Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția.
Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global. În 2018 s-au înregistrat 37,9 milioane persoane infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. 8,1 milioane de persoane nu știau că trăiesc cu această infecție.
Când se efectuează un test la marcherii HIV ?
1. dacă ați avut un comportament cu risc (de exemplu, un contact sexual neprotejat);
2. dacă ați utilizat dispozitive injectabile nesterile în comun cu alte persoane;
3. dacă ați avut un accident, care a implicat contactul cu sângele altei persoane (de exemplu, a oferit ajutor unei persoane rănite, fără să se protejeze);
4. dacă ați fost agresat/ă sexual;
5. dacă doriți să vă cunoașteți starea de sănătate;
6. dacă suferiți de o infecție cu transmitere sexuală;
7. dacă intenționați să aduceți pe lume un copil;
8. dacă ați aflat că un/o fost/ă partener/ă este infectat/ă cu HIV.
În Republica Moldova se implementează servicii inovative de testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale și clinicilor mobile.
Care este tratamentul HIV/SIDA ?
De la apariția primelor cazuri de infecție HIV la om și până astăzi au fost descoperite numeroase medicamente care pot lupta cu HIV, dar niciunul t care să vindece infecția. Tratamentul specific infecției cu HIV se numește antiretroviral (ARV) și își exercită acțiunea direct asupra virusului, împiedicând multiplicarea și permițând organismului să-și refacă sistemul imunitar. Tratamentul ARV te ajută să te menții sănătos, reducând cantitatea de HIV din sânge și din secrețiile genitale.
La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. Studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporteră Youth.md: Berestean Valeria
No Comment