Cum faci diferența între o știre adevărată și una falsă


Când vrem să deosebim o știre adevărată de una falsă, trebuie să cunoaștem că cea din urmă vine să trezească o emoție, pe când știrile adevărate vin să informeze.

ȘTIRE ADEVĂRATĂ                         

  • Este publicată/difuzată de o sursă media credibilă – instituția face publice informații veridice despre angajați, administratori, finanțatori, date de contact ș.a.
  • Este semnată de un autor real și acest lucru poate fi verificat.
  • Face referire la câteva surse credibile și nu conține opinia autorului față de faptele relatate.
  • Imaginile ilustrative sunt veridice, autorul indică sursa acestora și menționează că sunt imagini ce reprezintă faptele descrise în știre sau sunt imagini- simbol.

   ȘTIRE FALSĂ

  • Este publicată/difuzată de o sursă media suspectă – URL-ul pare suspect, nu este clar cui aparține platforma, de cine este finanțată și nu sunt publicate date de contact.
  • Știrea nu este semnată sau în calitate de autor figurează o persoană inexistentă.
  • Nu este clară sursa informațiilor, informația fiind bazată în mare parte doar pe opinia autorului.
  • Autorul nu indică sursa imaginilor ilustrative, există probabilitatea ca imaginile să fie trucate sau să nu reprezinte faptele descrise în textul știrii.

Cursul de educație media pentru tineri este un produs al Clubului Studenților, elaborat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane.

Ghidul de educație media pentru tineri „Cu ochii în patru” este realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru mass-media din Republica Moldova și eforturi inovatoare de educație mediatică”, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Internews Moldova.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram  pentru  a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Shakespeare pentru Ana” – istoria de dragoste a deținuților. Află impresiile publicului
Next Keep Cool în Moldova
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply