ABC-ul tehnicilor de manipulare


În secolului tehnologiilor, adolescenții deseori cad în capcana informațiilor manipulatoare. Cine sunt cei care le lansează? Ce își doresc ei cu adevărat? Care sunt tehnicile de manipulare?Află detalii din cursul de educația media, lansat de platforma noastră youth.md.

Ce este manipularea mediatică

 Se referă la informațiile pe care le putem vedea, citi sau auzi și care au ca scop favorizarea unor interese ale celui care le produce. Este una dintre principalele forme de abatere de la informarea obiectivă.

 Există două forme de manipulare:

Manipularea prin tehnici de propaganda politică. Propaganda este o tehnică de manipulare, în funcție de interesele pe care cineva (partid politic, instituție, radio, presa, persoană) le are și le apără. 

Manipularea clickbait. Clickbait se referă la titlurile ce aduc „senzaționalul” când acesta lipsește parțial sau chiar lipsește cu desăvârșire. Această metodă se folosește de  curiozitatea naturală a cititorilor.

Autorii unor articole de presă (jurnaliști sau creatori de conținut) sunt  plătiți în funcție de numărul de accesări ale articolului. Ce îl determină pe cititor la decizia de a citi un articol? Titlul și imaginea. Un titlu sugestiv și mai ales un titlu care naște emoții (frică, curiozitate, uimire) este generator de profit pentru autorul articolului. Ce poți face în calitate de cititor? Informează-e din mai multe surse.

Cum identifici manipularea mediatică?

Verifică sursa. Când citești un articol unde nu este menționat autorul sau numele publicației, urmărește dacă există și alte surse care transmit aceeași informație. Dacă nu, atunci ar putea fi un articol satiric sau o știre falsă.

Analizează modul în care mai multe surse transmit aceeași știre. Te va ajuta să stabilești procentul de adevăr. Informațiile provenite dintr-o singură sursă nu sunt suficiente. 

Urmărește mai multe posturi de știri, chiar și atunci când nu ești de acord cu susținerea politică pe care acestea o manifestă. Va fi mai ușor să decizi ce fel de „adevăr” dorești să abordezi.

În următorul articol, vă vom prezenta și strategiile de manipulare din spațiul media. Fii pe fază, și nu uita să participi la cursul de educație media.

De asemenea, cursul este însoțit și de Ghidul de educație media pentru tineri „Cu ochii în patru”, disponibil online, în format PDF.

Fii informat și protejat!

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous [Interviu] Viorel Popușoi, câștigător în cadrul concursului „Viața tinerilor la sat”
Next Beneficiază de un stagiu plătit în cadrul Academiei Moldcell
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × four =