Știai că aproximativ un sfert din emisiile directe de CO2 în natură sunt produse de locuințele casnice? Află câteva modalități de economisire a energiei electrice, termice și totodată a banilor, contribuind la protejarea mediului.
Say goodbye to standby!
Aceasta este o mișcare globală care presupune salvarea energiei ce se consumă de la sine. Spre exemplu, dacă lași monitorul de la calculator aprins pentru toată noaptea, acesta va consuma destulă energie cât să încălzești 6 mese la microundă. Pe timpul nopții sau când părăsești casa, trebuie să scoți totul din priză, deoarece chiar dacă nu alimentează nimic, totuși există un consum mic de energie.
Becurile LED
Înlocuiți becurile vechi cu becuri LED, care consumă mai puțin. Un singur bec poate dura circa 20 de ani, timp în care vă ajută să economisiți peste 100 de euro.
Încălzirea
În timpul sezonului rece începeți dimineața cu ceai și gimnastică, nicidecum prin pornirea căldurii.
De asemenea, e bine să faceți termoizolare pe propriul corp pentru a conserva energia pe care deja o aveți.
Răcirea
În zilele toride trageți jaluzelele și draperiile pentru a opri razele solare.
Apelați la un ventilator, deoarece acesta consumă mult mai puțin decât aparatele de aer condiționat.
În bucătărie
Puneți capacul și gătiți cu timp.
Nu fierbeți mai multă apă decât este nevoie.
Dacă aveți mașină de spălat vase, nu mai spălați vasele cu mâna. Mașinile moderne de spălat vase consumă mai puțină apă și energie și au un mod de funcționare ECO.
Cumpărați aparatură care consumă mai puțin curent. Electrocasnicele sunt evaluate energetic de la A (cele mai eficiente) până la G (cele mai puțin eficiente). De exemplu, de-a lungul vieții, un cuptor de tip A poate aduce economisiri de circa 200 de euro pe lângă unul de tip D.
Descoperă mai multă informație interesantă urmărindu-ne pe Telegram, Facebook, Instagram și pagina Youth.md!
Reporter Youth.md: Modrînga Ilinca
No Comment