Agenția‌ ‌Internațională‌ ‌pentru‌ ‌Energie‌ ‌Atomică‌ (AIEA) ‌


agenția internațională

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este o organizație creată ca parte a sistemului ONU, în 1957 cu sediul la Viena, care are ca principală sarcină să contribuie la dezvoltarea și folosirea practică a energiei atomice în scopuri pașnice și la dezvoltarea cercetărilor științifice în acest domeniu.

AIEA este în general descrisă ca având trei misiuni principale:

1. Utilizări pașnice:

Promovarea utilizărilor pașnice ale energiei nucleare de către statele sale membre,

2. Garanții:

Implementarea garanțiilor pentru a verifica dacă energia nucleară nu este utilizată în scopuri militare și

3. Siguranța nucleară:

Promovarea unor standarde ridicate de securitate nucleară.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică are 172 de state membre, printre care se numără majoritatea membrilor ONU, precum și Sfântul Scaun. Organele de decizie ale AIEA sunt Conferința Generală, Consiliul Guvernatorilor și secritariatul Conferința Generală este compusă din toate statele membre şi se reunește o dată pe an, în septembrie, aprobă raportul anual, bugetul, cererile de aderare şi alege membrii Consiliului Guvernatorilor.

Conferința Generală 

Este compusă din toate statele membre şi se reunește o dată pe an, în septembrie, aprobă raportul anual, bugetul, cererile de aderare şi alege membrii Consiliului Guvernatorilor.

Consiliul Guvernatorilor

 Supraveghează activitățile curente ale Agenției, este compus din 35 de state membre, alese pe principiul rotației geografice şi se reunește în mod normal de cinci ori pe an (martie, iunie, septembrie-înainte şi după Conferința Generală, decembrie), sau mai des, în situații speciale. Consiliul Guvernatorilor adoptă programul bianual al Agenției şi face recomandări Conferinței Generale privind bugetul AIEA şi rapoartele de activitate ale Agenției pe diferite domenii.

Secretariatul AIEA 

Este compus din șase departamente: cooperare tehnică; energie nucleară; siguranță şi securitate nucleară; management; științe şi aplicații nucleare; garanții.

Actualul director general este Rafael Grossi, un diplomat argentinian care a fost anterior șef de cabinet al AIEA.  În 2005, agenția, împreună cu directorul ei de atunci, Mohammed El Baradei, au primit Premiul Nobel pentru Pace. România a devenit stat membru al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică din aprilie 1957. Din 1972, a intrat în vigoare Acordul comprehensiv de garanții cu AIEA, consolidat prin semnarea Protocolului Adițional, în 2000. România a început implementarea sistemului integrat de garanții AIEA din iunie 2007.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a oferit asistență tehnică în valoarea de 83866,63 euro pentru a sprijini Republica Moldova în combaterea COVID-19. Aceasta prevede livrarea kit-urilor de diagnosticare și echipamentelor tehnicilor derivate din aplicaţii nucleare care vor contribui la detectare și caracterizare rapidă a virusurilor .

Sperăm că ți-a fost util acest articol.Pentru mai multe idei și articole asemănătoare , consultați pagina Youth.md și nu uita să urmărești activitatea noastră și pe paginile de Facebook, Instagram și Telegram.

Reporter Youth.md: Surdu Dina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Învață cum să transformi eșecul într-o resursă în cadrul proiectului „Dincolo de Eșec”
Next Ziua Dezbaterilor revine în format offline! Înscrie-te împreună cu prietenii
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply