Republica Moldova este un stat din sud-estul Europei de o frumusețe aparte. Acesta este organizat, sub aspect administrativ, în unități administrativ-teritoriale: raioane, orașe și sate. Actualmente, statul este împărțit în 32 de raioane, 13 municipii și două unități teritoriale autonome: Găgăuzia și Transnistria.
Raionul este o unitate administrativ-teritorială alcătuită din sate (comune) și orașe, unite prin teritoriu, relații economice și social-culturale. Orașul în care își are sediul consiliul raional este numit oraș-reședință. Raionul poartă denumirea orașului-reședință.
Raioanele Republicii Moldova sunt cu adevărat autentice și merită din plin a fi descoperite. Citește articolul de mai jos pentru a afla mai multe despre câteva dintre acestea.
Raionul Briceni – extremitatea nordică a țării
Raionul Briceni este cel mai nord-vestic raion al Republicii Moldova și are hotare cu Ucraina la nord și cu România la sud-vest. Acesta adăpostește o copie fidelă a Turnului Eiffel din Paris amplasată chiar în centrul satului Corjeuți. De asemenea, în acest loc își găsește locul și Peștera Emil Racoviță; care este cea mai mare peșteră din țară și a 26-a cea mai lungă peșteră din lume.
Raionul Cahul – cel mai mare producător de struguri
Raionul Cahul este un raion în sudul Republicii Moldova, situat la frontieră cu România și Ucraina. Acesta strânge cea mai mare recoltă de struguri din ţară, peste 21.000 de tone pe an, sau circa 20% din total.
Raionul Basarabeasca – cel mai mic număr al populației
Raionul Basarabeasca este un raion în partea sudică a Republicii Moldova. Conform rezultatelor Recensământului Populației și al Locuințelor din anul 2014, cel mai mic număr al populaţiei s-a înregistrat în raionul Basarabeasca – 23 012.
Raionul Dondușeni – găzduiește cel mai mare parc din țară
Raionul Dondușeni este un raion din nordul Republicii Moldova cu reședința la Dondușeni. Aici, în centrul satului Țaul, se găsește cel mai mare parc din țară – Parcul Țaul. Creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer, reprezintă un adevărat monument de arhitectură peisagistică.
Raionul Fălești – dispune de cele mai multe instituții culturale din țară
Raionul Fălești este situat în partea de nord-vest al Republicii Moldova, la o distanță de 125 km de la capitala – Municipiul Chișinău. Aici se află cele mai multe instituţii culturale din ţară – 64 în total, ceea ce este dublu față de cele din Chișinău.
Raionul Orhei – cel mai populat raion
Raionul Orhei este un raion din partea centrală a Republicii Moldova, denumirea căruia vine de la ungurescul vár + hely; însemnând „loc al cetății”. Raionul dispune de cel mai mare număr al populației, aceasta fiind de 37.100 de persoane.
Raionul Drochia – grânarul țării
Raionul Drochia este un raion în nordul Republicii Moldova. Acesta reprezintă grânarul țării, aici strângându-se aproximativ 10% din toată cantitatea de grâu a țării.
Raionul Leova – raionul unde număr bărbaților este egal cu cel al femeilor
Raionul Leova este situat în sud-vestul țării, la graniță cu România, de-a lungul râului Prut. Acesta este cunoscut pentru faptul că atestă cea mai mică diferenţă la numărul de bărbaţi şi femei; numărul acestora fiind practic egal.
Raionul Călărași – cel mai mare producător de vinuri
Raionul Călărași este situat în zona de centru a Republicii Moldova. Acesta este și unul din cei mai mari producători de vinuri ai țării, înregistrând numeroase fabrici de vinuri și divinuri, produsele cărora concurează cu produsele producătorilor de renume mondial.
Raionul Ungheni – găzduiește o veritabilă rezervație naturală
Raionul Ungheni este un raion în partea centrală a Republicii Moldova. Aici se află rezervația naturală de stat „Plaiul fagului”, fondată în anul 1992 cu o suprafață de 5642 ha; reprezentând o zonă cu rol de protecție pentru un ecosistem reprezentativ din punct de vedere silvic.
Raionul Dubăsari – dispune de unul din cele mai mari lacuri din țară
Dubăsari este un raion din Republica Moldova compus din 14 localități. Acesta dispune de unul din cele mai mari lacuri din țară; fiind construit în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al fluviului Nistru, în scopurile obținerii energiei electrice prin hidrocentrala omonimă. Acesta se află în centrul țării, având o lungime de 128 km, o lățime de 528 de metri, o adâncime medie de 7,2 metri.
Raionul Cimișlia – găzduiește una din cele mai vechi mănăstiri din țară
Raionul Cimișlia este un raion în sudul Republicii Moldova. În satul Zloți a raionului Cimișlia, se află Mănăstirea Zloți, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Denumirea Mănăstirii, în traducere din slava veche; înseamnă monede de aur. Edificată inițial în perioada 1941-1943; mănăstirea a fost distrusă în timpul celui de al Doilea Război Mondial și închisă în 1949. A fost ulterior distrusă complet în 1970 ca efect al deciziei acelorași autorități, fiind reconstruită în ultimul deceniu al secolului al XX-lea.
Republica Moldova dispune de o frumusețe de netăgăduit. Tot ce trebuie să faci este să o descoperi și să apreciezi din plin gloria și splendoarea acestui petec de pământ.
Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Geru Nicoleta
Aștept și un articol despre județe atunci😊 avem in fiecare câte o comoara, Soroca cu cetatea, Causeni cu cea mai veche biserica datata din 1455, Orheiul vechi cu feliile in stânci…
Succese mari Nicoleta
Ești foarte bravo
Aștept și un articol despre județe atunci😊 avem in fiecare câte o comoara, Soroca cu cetatea, Causeni cu cea mai veche biserica datata din 1455, Orheiul vechi cu cheliile in stânci…
Succese mari Nicoleta
Ești foarte bravo