Schimbările de stiluri reflectă tradiții, credințe și religii în schimbare, sau apariția de noi idei și tehnologii noi, care fac posibile stiluri noi. Fiecare țară, oraș, sat are istoria sa unică, iar cea mai vizibilă este arhitectura. Fiecare stil de construcție își are locul pe cronologie. Youth.md propune câteva stiluri arhitecturale faimoase cu particularitățile lor pentru a le observa specificul.
Arhitectura clasică
În urbele antice, construcţiile erau realizate în principal din piatră, pentru durabilitate, fiind deseori placate cu roci decorative ca marmura, pentru un aspect impresionant. Erau realizate manual, existând deja unelte şi dispozitive care permiteau ridicarea edificiilor mari şi arcadelor sofisticate. Grecii au fost principalii promotori ai acestui stil, studiul matematicii servindu-le în proiectarea unor clădiri bine proporţionate, în armonie cu peisajul. Prin 300 i.Hr., grecii făceau planuri de urbanism, proiectând în detaliu oraşe întregi şi dispunând străzile după un caroiaj.
Arhitectura gotică
Arhitectura gotică reprezintă unul din stilurile arhitecturale asociate cu catedralele, precum şi cu alte biserici din aproape toată Europa în timpul perioadei medievale, începând cu secolul XII şi încheind cu anii 1500. Ca o situare mai exactă în timp şi spaţiu, cele mai importante opere arhitecturale gotice acoperă perioada 1.140 – 1.500, fiind construite din România până în Portugalia şi din Slovenia până în ţările baltice.
Roccoco
Rococo este stilul generat în Franţa, în secolului al XVIII-lea, pentru arhitectură şi design interior. S-a propagat apoi în toată Europa şi în America, mai ales în America Latină, în ţările de limbă spaniolă şi portugheză. Considerat adesea ca o perioadă relativ târzie din evoluţia barocului, fiind caracterizat mai ales de bogăţia şi varietatea detaliilor şi a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului până la opulenţă. Rococo este privit astăzi ca o perioadă relativ distinctă în evoluţia artei occidentale.
Neoclasicismul
Extravaganța și opulența nu le-au făcut deloc avansuri arhitecților neoclasici. Ce au făcut în schimb ei, asemenea colegilor renascentiști, a fost să-și sustragă inspirația din clasicism. Simplitatea a revenit la modă și a fost pusă în valoare de linii clare și elegante; clădiri generoase, coloane masive și proporții perfecte. Poate inutil de a mai menționa: simetria era pusă la loc de cinste. Un exemplu al acestui stil, adaptat însă vremurilor respective, ar putea fi Palatul Parlamentului din București.
Art Nouveau
Ah, la belle époque… perioada glorioasă a optimismului, a păcii și a inovațiilor culturale; art nouveaul nu se putea ivi într-un context mai prielnic. Te temi că vei trece pe lângă el fără să-l bagi de seamă? Nicio șansă; uită-te după niște decorații arhitectonice abundente și după ipostazele în care pozează arta. Ce s-a petrecut, de fapt, pentru a da naștere art-nouveaului?
Designului i-a fost redat romantismul, opunându-se în fața producției de masă a clădirilor simple, pragmatice, ridicate pe stâlpi ai raționalității. Arhitectura a evoluat și este într-o continua evoluție, important este sa apreciem frumosul în toată splendoarea sa.
Dacă ți-a plăcut articolul nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Chirilov Cristian
No Comment