Dezbateri și mese rotunde despre votul electronic în Moldova și România


votul electronic dezbateri lid moldova

A fost lansat proiectul „i-Voting, o soluție europeană pentru cetățenii noștri din străinătate?”. Află cum te poți înregistra la această platformă de discuții despre votul electronic.

Proiectul „i-Voting, o soluție europeană pentru cetățenii noștri din străinătate?” constă într-o serie de evenimente online și offline, publice și închise, destinate discuțiilor și evaluării posibilității de implementare a votării prin internet ca soluție de asigurare a participării în alegeri a diasporei. 

În prezent, a fost lansată înregistrarea pentru 3 mese rotunde online, desfășurate prin ZOOM, pe subiectul votului prin internet și a participării la vot a cetățenilor din diasporă.

De ce să te implici?

Participanții vor putea dezbate și analiza oportunitățile și posibilitățile de a implementa soluții de vot electronic în România și Republica Moldova, oferind soluții viabile pentru factorii decizionali din cele 2 state.

În cadrul discuțiilor vor fi prezentate și dezbătute sistemele de i-voting și vot electronic, funcționalitatea acestora în alte țări, avantajele și dezavantajele implementării diferitor sisteme electronice de vot.

La baza discuțiilor vor sta rezultatele preliminare a cercetării privind potențialul de implementare a votului prin internet în Republica Moldova și în România. Vorbitorii și participanții vor analiza potențialul actual de implementare a votului prin internet, statutul juridic actual al sistemelor de vot electronic și al potențialelor modificări, deficiențele estimate în organizarea alegerilor în România și Republica Moldova, cu accent pe oportunitățile pierdute din cauza lipsei sistemelor electronice de vot, evaluarea riscurilor implementării acestui tip de soluție și fezabilitatea punerii în aplicare a unui sistem de vot prin internet pe modelul estonian.

Mesele rotunde vor avea scopul de a oferi o platformă de discuție pentru specialiștii interesați de subiectul votului prin internet.

Calendarul evenimentelor:

  • 18 iunie, ora 10:00-12:00 – masă rotundă destinată diasporei (România și Republica Moldova), cu subiectul participării în alegeri a diasporei și posibilitățile de implementare a votului prin internet. Înregistrarea la acest eveniment se face prin completarea acestui formular online
  • 2 iulie, ora 10:00-12:00 – masă rotundă pe subiectul votului prin internet în Republica Moldova, destinat instituțiilor relevante,  experților și profesioniștilor interesați de subiect. Persoanele interesate din Republica Moldova se pot înregistra la acest eveniment prin completarea chestionarului de pe acest link.
  • 9 iulie, ora 10:00-12:00 – masă rotundă pe subiectul votului prin internet în România. Evenimentul este destinat instituțiilor relevante, experților și profesioniștilor interesați de subiect. Profesioniștii din România interesați de subiectul votului prin internet se pot înregistra urmând acest link și completând chestionarul.  

Evenimentele vor fi derulate în limba română. La fiecare dintre ele vor participa un număr aproximativ de 25 persoane. Doritorii de a participa la dezbatere sunt rugați să se înregistreze pentru fiecare eveniment în mod individual.

Data limită de aplicare este 14 Iunie 2020.  

Agendele detaliate ale celor 3 evenimente și detaliile de conectare la evenimentul online, vor fi expediate participanților selectați cu 3 zile înaintea fiecărui seminar.

Pentru orice detalii referitoare la proiectul „i-Voting a European solution for citizens living abroad?”, contactați: info@lidmoldova.org sau la tel. +373 69 531 061 (Igor Ciurea, Membru al Consiliului LID Moldova).

#iVotingSolution | Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova) este partener în proiectul „i-Voting, o soluție europeană pentru cetățenii noștri din străinătate?”. Implementat de Forumului Liberal European (ELF) cu sprijinul Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF). Alături de ceilalți 2 parteneri Institutul Liberal pentru Analize Politice (LIPA, Bulgaria) și E-CIVIS (România).

Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cunoaște istoria evreilor din Chișinău care au supraviețuit Holocaustul într-un audio ghid accesibil
Next Ai între 14 și 24 ani? Vrei să devii antreprenor? UPSHIFT Moldova îți oferă susținerea necesară
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply