„Tekwill în fiecare școală” este un program complex de cursuri extra-curriculare online (inițial acoperind exclusiv disciplinele IT), care își propune să dezvolte abilitățile copiilor, pentru a fi mai pregătiți pentru profesiile de mâine.
Inițiativa „Tekwill în fiecare școală” prevede dezvoltarea mai multor conținuturi gratuite pe domenii prioritare. Acestea vor fi accesibile tuturor instituțiilor de învățământ secundar general din Republica Moldova.
Aceasta cuprinde mai multe cursuri și resurse educaționale digitale și inovative, dedicate elevilor cu vârste cuprinse între 13-19 ani și profesorilor. Astfel, „Tekwill în fiecare școală” își propune transformarea educației din RM, atât prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, cât și prin introducerea în procesul de predare și învățare din cadrul instituțiilor de învățământ a noilor metodologii: învățarea mixtă („blended learning”) și clasa inversată („flipped classroom”).
La prima etapă, în cadrul programului-pilot, vor fi selectate 30 de instituții de învățământ, primele din țară care vor putea oferi elevilor oportunitatea de a studia discipline opționale, iar profesorilor – un program complex de dezvoltare profesională continuă, inclusiv integrarea unor metodologii inovative de predare și învățare în clasă.
Cursurile care urmează a fi lansate în anul academic 2020-2021 sunt:
- Programarea Algoritmilor în limbajul C/C++
- Proiectarea și Dezvoltarea Web
- Designul Grafic
Fiecare curs va cuprinde 34 de lecții, ceea ce va permite studierea acestora în decursul a unui an academic, câte o lecție pe săptămână. Lecțiile includ resurse educaționale de tip text digital, lecție video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare și realizarea unui proiect final. Cadrele didactice din instituțiile selectate vor beneficia de instruiri gratuite în cadrul unui program de Formare Continuă de 10 credite, care se va desfășura pe timp de vară online.
Instituțiile selectate pentru a participa la Programul pilot vor delega:
- Două persoane din cadrul administrației, responsabile de coordonarea programului-pilot și
- Minim 3-6 profesori, care vor participa în programul de Formare Continuă și vor preda ulterior cursurile ca discipline opționale elevilor.
Instituțiile trebuie să întrunească următoarele criterii:
- Managementul instituției de învățământ se implică activ și dă dovadă de leadership în dezvoltarea unei viziuni de transformare digitală la nivel de instituție;
- Administrația instituției de învățământ promovează o cultură a învățării și dezvoltării continue, fapt demonstrat de angajamentul și dorința instituției de a schimba practicile de predare și învățare prin intermediul unei strategii de dezvoltare profesională continuă a profesorilor;
- Profesorii din cadrul instituției de învățământ dau dovadă de experiență și competențe digitale de bază, dar și au un interes sporit față de implementarea unor tehnici inovative de predare și învățare;
- Elevii instituției demonstrează un interes sporit față de profesiile viitorului, cariere din domeniul științei, tehnologiei și ingineriei (STEAM);
- Instituția de învățământ general (gimnazial și/sau liceal) este din Republica Moldova;
- Școala are 250 de elevi în clasele gimnaziale și/sau liceale ale instituției;
- Clasă cu computatoare și conexiune la internet.
Dosarul de aplicare va include:
- Formular de aplicare completat. DESCARCA FORMULARUL
- CV-urile fiecărui membru al echipei de implementare a programului-pilot în cadrul instituției de învățământ: profesori, membrii administrației școlii implicați în implementare.
Dosarele pot fi expediate până la data de 1 iunie 2020, ora 23:59, în format electronic, la adresele de email: talexeev@ict.md și achirita@ict.md cu referința „Tekwill în Fiecare Școală – denumirea instituției de învățământ”. Mai multe informații și precizări, pot fi solicitate la talexeev@ict.md și/sau la numărul de telefon +373 6828 1061.
Cum elevii vor putea beneficia de ele?
Cursurile vor fi disponibile pentru a fi studiate atât în mod independent, cât și ghidate de un profesor în clasă, prin introducerea acestora în instituțiile de învățământ ca discipline opționale. Cu ajutorul cursurilor oferite, elevii vor avea posibilitatea să-și cultive gândirea critică, să-și dezvolte creativitatea și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare interpersonală.
Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat și ale cetățenilor din țară și diasporă (în cadrul campaniei de crowdfunding TwentyTu, desfășurată în anul 2018), precum și ale partenerilor de dezvoltare externi – PNUD Moldova, USAID, Suedia.
Susținerea lor a fost oferită prin intermediul proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC. Proiectul se bucură și de suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la baza parteneriatului stând Memorandumul de Înțelegere semnat la 14 iunie 2018.
Informații suplimetare vezi aici.
Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!
No Comment