Proza scurtă – gustă și descoperă nou gen literar


Lectura este una dintre activitățile destinate tuturor. Azi îți propun să încerci un gen literar nou, şi anume proza scurtă.

Pentru fiecare cititor, aceasta are o însemnătate diferită, ajungând de la rolul de pasiune până la cel de metodă de învățare, dar și de cunoaștere a lumii.

Când vine vorba de alegerea următoarei cărți, avem cu toții preferințele proprii, în mare caz asociate cu personalitatea noastră. Totuşi, azi îţi propunem să încerci ceva nou. Continuă și vei afla prin ce se manifestă unicitatea creațiilor acestui gen!

Ce este proza scurtă?

Proza scurtă se referă la o lucrare de ficțiune, în proză, sub formă de narațiune. Această formă sau procedeu are tendința de a fi mai mult orientat spre un scop anume decât lucrările mai lungi de ficțiune ca romanele.

Mici în volum, povestirile ce fac parte din cadrul prozei scurte includ un număr mic de personaje într-un singur cadru, fiind mai precise în ceea ce expun.

Protagoniștii au un singur scop, acțiunile lor lăsându-se ghidate de o idee ce rămâne principală pe tot parcursul narațiunii.

De ce acest gen literar?

Dacă ești tipul de cititor care are puțin timp, ai o memorie scurtă sau ești lipsit de răbdare, atunci proza scurtă este pentru tine. Povestirile scurte vor reuși să-ți amplifice setea de lectură, fiecare având un caracter propriu.

Proza scurtă se citește ușor, însă reușește să abordeze teme ale realității actuale prin metode originale și captivante

Câteva recomandări:

1. „Moartea unei veverițe” de Dumitru Crudu

Acest volum de povestiri al autorului ți s-ar putea părea un paradox, asta pentru că Dumitru Crudu, deși scrie despre niște tragedii, apelează la umor și satiră. Povestirile sale conturează „tabloul” realității a bulversat țara noastră și a distrus zeci de destine umane.

Fiecare povestire atinge sensibilitatea cititorului prin maniera unică de a crea situații reale ce transmit direct tragicul gust al prezentului. 

2. „Sînii verzi” de Florin Iaru

Cele 56 de proze scurte care alcătuiesc volumul setează un cadru alegoric, comic și plin de ingeniozitate. Poveștile lui Florin Iaru sunt delicioase, fiind pline de situații imprevizibile.

Cititorul va fi hipnotizat de maniera extravagantă  și creativă în care autorul își creează realitățile ce înconjoară fiecare protagonist. 

3. „Pereți subțiri” de Ana Maria Sandu

Acest volum de proză scurtă conține 17 povestiri, având în centrul acțiunii un bloc din București și oamenii care-l populează. Viețile acestor locatari se completează, construind un univers împrejmuit doar de pereții subțiri a fiecărui apartament.

Cartea însumează destine umane în care tragediile, iubirile ratate și conflictele se fac simțite. Toate aceste detalii formează un cadru în care oamenii sunt sortiți să trăiască aceeași viață.

Nu ezita să încerci experiențe și lucruri noi, căci ele sunt cele care aduc culoarea în viață!

Reporter Youth.md: Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Linia Violetă - asistență la telefon în contextul pandemiei COVID-19
Next Lumea lui Vincent van Gogh - curiozități despre acest pictor post-impresionist
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply