3 filosofi antici care au pus bazele metafizicii de astăzi


Metafizica este un domeniu al filosofiei al cărui obiect de studiu îl constituie explicarea naturii lumii. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii abordau teme precum Libertatea, Sufletul, Gândul, Existența. Fă cunoștință cu acești 3 filosofi renumiți ai epocii antice.

Pitagora – „Sufletul omului e nemuritor”

Pitagora a călătorit în Egipt, în Mesopotamia, în India, în Caldeea, în Persia. A cules de peste tot cunoștințele cele mai avansate ale epocii. Este foarte probabil ca Pitagora să fi luat inspirația pentru ideea sa referitoare la nemurirea sufletului din gândirea orientală sau din tradițiile mistice cunoscute în Grecia. Pentru Pitagora, sufletul omenesc provine de pe tărâmul celălalt, pur și nevinovat, dar este închis în trup ca într-un mormânt. Viața de aici trebuie trăită ca o fugă spre viața de dincolo. Trăind o existență pură, sufletul va atinge armonia cu Cosmosul și va ajunge la eliberarea sa din cercul reîncarnărilor. 

Se spune că, trecând pe lângă un cățeluș care era bătut, i s-a făcut milă de el. A spus „Nu-l mai bate, căci, atunci când l-am auzit țipând, am recunoscut în el sufletul unui prieten”. 

Aristotel – „Virtutea în calea de mijloc”

Aristotel a întemeiat etica după ce s-a confruntat cu o problemă de mare actualitate: dacă în ființa umană nu există nimic nemuritor, dacă nu există un nici altă viață în care să primești răsplată sau pedeapsă, atunci pe ce să-și bazeze omul demnitatea? Pentru Aristotel, orice activitate umană tinde spre un scop. Iar toate scopurile și bunurile spre care tinde omul există în funcție de un bine suprem: fericirea. Pentru a defini această fericire, scopul final al vieții omenești, Aristotel ne propune să ne concentrăm pe ceea ce este distinctiv. El considera că o ființă nu-și atinge scopul său dacă nu-și îndeplinește funcția care îi revine. Virtutea omului este, așadar, excelența în realizarea „propriei funcții”. Calea rațiunii care trebuie să ne călăuzească purtarea este căutarea drumului de mijloc. Aceasta de va permite să evităm lipsa de măsură, intoleranța și iresponsabilitatea care ne fac să ne pierdem demnitatea de ființe umane.   

Platon – „A cunoaște înseamnă a-ți aminti”

Platon credea că lumea aceasta este o reflectare palidă, o umbră al celeilalte lumi din care provenim și spre care ne îndreptăm în ultima instanță. De aceea, maniera lui de înțelege cunoașterea se numește „teoria reminiscenței”, deoarece cunoașterea nu este altceva decât amintirea a ceea ce știam înainte de „cădere”, adică înainte ca sufletul nostru să parcurgă drumul printre umbre, împovărat cu un trup muritor. Conform dialogului său intitulat Fedro, sufletul este format dintr-un cal alb (tendințele pozitive, partea bună, frumoasă) situat în piept, un altul negru (tendințele negative, partea urâtă) situat în pântece și un vizitiu (partea rațională) situat în cap. 

Descoperă mai multă informație interesantă urmărindu-ne pe Telegram, Facebook, Instagram și pagina Youth.md!

Reporter Youth.md: Modrînga Ilinca

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Un nou FinTech Hub va fi creat în Academia de Studii Economice din Moldova
Next Webinar gratuit la Tekwill Academy: Roboți Software în Moldova
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply