Anual, pe data de 12 decembrie este marcată Ziua Internațională a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la necesitatea sistemelor de sănătate echitabile, rezistente și acoperirea universală cu servicii de sănătate.
Această zi a fost desemnată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2012 drept o prioritate esențială pentru dezvoltarea comunității internaționale.
Genericul evenimentului din acest an este „Nu lăsați sănătatea nimănui în urmă: Investiți în sistemele de sănătate pentru toți”.
Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate înseamnă că toți indivizii beneficiază de servicii de sănătate de care au nevoie, fără a suferi dificultăți financiare. Aceasta include întregul spectru de servicii de sănătate esențiale și de calitate: de la promovarea sănătății la prevenire, tratament, reabilitare și îngrijire paliativă pe tot parcursul vieții.
Furnizarea acestor servicii necesită forță de muncă în domeniul sănătății și îngrijirii cu o combinație optimă de competențe, care sunt distribuiți în mod echitabil, sunt protejați și susținuți în mod adecvat, și se bucură de o muncă decentă.
Pandemia de COVID-19, a evidențiat necesitatea protejării lucrătorii din domeniul sănătății și din îngrijire, de a acorda prioritate investițiilor în educația și angajarea lor și de a valorifica parteneriate pentru a le oferi condiții decente de muncă. La nivel mondial se estimează o necesitate de peste 18 milioane de lucrători medicali suplimentari până în anul 2030.
La nivel global cel puțin jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate și peste 930 de milioane de persoane (aproximativ 12% din populația lumii) cheltuiesc minimum 10% din bugetul familiei pentru a plăti serviciile medicale.
Protejarea oamenilor de consecințele financiare ale achitării serviciilor de sănătate din propriile economii scade din riscul ca aceștia din urmă să ajungă în sărăcie, atunci când o boală neașteptată îi silește să–și cheltuiască economiile de o viață, să vândă bunurile sau să se împrumute, distrugându-și viitorul lor, și adesea – pe cel al copiilor lor.
În Republica Moldova, potrivit unui studiu recent, realizat de către Asociația Keystone Moldova “Acces echitabil la servicii de sănătate a grupurilor vulnerabile şi dezavantajate în contextul COVID-19”, pandemia a redus accesul la serviciile de sănătate pentru bolnavii cronici. Cel mai mult au avut de suferit persoanele cu dizabilităţi, cu diabet zaharat sau HIV şi cei aflaţi în îngrijire paliativă. În pandemie, pacienţii în îngrijiri paliative au redus cheltuielile cotidiene cu 70%, persoanele cu dizabilităţi cu 65%, iar cei care suferă de diabet zaharat cu 56%.
De asemenea, pandemia de COVID-19 a demonstrat faptul cât este esențial de a spori investițiile în operațiunile esențiale de sănătate publică, cum ar fi: elaborarea politicilor bazate pe dovezi; comunicarea, inclusiv comunicarea riscurilor și mobilizarea comunității; dezvoltarea sistemelor informaționale; analiza și supravegherea datelor; creșterea capacităților de laborator; elaborarea reglementărilor pentru produse sănătoase și subvenții pentru programele de sănătate publică.
sursa informație: https://ansp.md/12-decembrie-ziua-internationala-a-acoperirii-universale-cu-servicii-de-sanatate/
„Finanțarea pentru proiectul Identifying Positive Health Actions a fost posibilă printr-o subvenție caritabilă oferită de Programul AstraZeneca Young Health prin intermediul Programul de Granturi Globale – Step Up!”
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporteră Youth.md: Berestean Valeria
No Comment