10 lucruri interesante și fascinante despre Egipt


curiozitați egipt

Situat în colțul de nord-est al Africii, Egipt găzduiește una dintre cele mai vechi și mai mari civilizații ale lumii, cu un regat unificat apărut pentru prima dată în jurul anului 3.200 î.Hr. Are o populație estimată la peste 99 de milioane. Este cea mai populată țară din lumea arabă și a treia națiune cu cea mai mare populație din Africa.

Cea mai mare activitate economică se desfășoară de-a lungul Văii Nilului, unde cantitatea mică de teren arabil al națiunii se află de-a lungul malurilor celui mai lung râu din lume. Turismul, agricultura și industria prelucrătoare sunt industrii importante. Incertitudinile sociale și politice au afectat negativ economia Egiptului; încetinind investițiile străine și industriile precum turismul.

Body of Cambridge PhD student found in Egypt | Times Higher Education (THE)

Iată 10 lucruri interesante despre Egipt:

  • Țara este omogenă din punct de vedere etnic, egiptenii cuprind mai mult de 99% din populație.
  • Se estimează că populația țării este de 90% musulmană; (în primul rând sunnită), iar diferitele confesiuni creștine reprezintă restul de 10%.
  • Cairo a servit ca capitală a Egiptului de mai bine de 1.000 de ani, dar guvernul construiește o nouă capitală la aproximativ 45 de kilometri (28 mile) spre est pentru a facilita aglomerația din Cairo. Planurile prevăd ca orașul să găzduiască principalele departamente guvernamentale și ministere, precum și ambasadele străine.
Egypt | History, Map, Flag, Population, & Facts | Britannica
  • Una dintre cele mai faimoase figuri legate de Egipt, Cleopatra VII, care a fost greacă de fapt, nu egipteană. 
  • Egiptul antic a produs unul dintre primele tratate de pace ale istoriei, Tratatul de pace Kadesh, negociat în 1259 î.e.n. cu Imperiul Hitit. În 1971, guvernul Turciei a dat o copie a tratatului Națiunilor Unite; unde poate fi văzut la intrarea camerelor Consiliului de Securitate.
  • Egiptul găzduiește șapte situri ale Patrimoniului Mondial desemnate de UNESCO: Abu Mena; Teba antică cu necropola sa; Cairo istoric; Memphis și necropola sa; Monumente nubiene de la Abu Simbel la Philae; zona Sfânta Ecaterina; și Wadi Al-Hitan, sau Valea Balenelor, care găzduiește rămășițe fosile ale celei mai vechi și acum dispărute forme de balene.
Travel to Egypt in 2019 - Billings Chamber of Commerce
  • Diverse grupuri internaționale pentru drepturi, inclusiv Amnesty International, Freedom House și Human Rights Watch; critică țara pentru nivelurile scăzute de libertate personală și arestările și eforturile activiștilor pașnici care critică guvernul.
  • Conturile de social media cu peste 5.000 de adepți sunt supuse legilor media din țară; și pot fi monitorizate de autorități și trebuie să fie autorizate de guvern.
  • Egiptul antic a produs primul membru protetic din lume, un deget de la picior compus din piele, lemn și fier și datat între 950 și 710 î.Hr.
  • Calendarul de 365 de zile împărțit în 12 luni a fost inventat în Egipt pentru prima oară. 

Dacă ți-a plăcut articolul nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Chirilov Cristian

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs pentru cadre didactice: Fii Ambasador eTwinning - 2021
Next Concurs „Dictare pentru fiecare” dedicat Sărbătorii Naționale „Limba noastră”
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − seven =