10 elevi de la „Spiru Haret” au fost într-o Vizită de studiu la Reșița


În perioada 17-23 iulie 2022, un grup de 10 elevi de la IPLT „Spiru Haret”, împreună cu alți 20 de elevi de la IPLT ,,Mircea Eliade” și Liceul de Creativitate şi Inventică „PROMETEU-PROTALENT” din Chișinău, au fost într-o vizită de studiu la Reșița, în cadrul unui parteneriat între Pretura sectorului Buiucani și Primaria orașului Reșița. Aceștia au vizitat mai multe instituții de învățământ locale printre care Universitatea „Babeș Bolyai”, Liceul de Arte, CND „Tietz” etc. Din program nu au lipsit activitățile de divertisment, drumețiile, graffiti-ul și Treasure Hunt-ul organizat de voluntarii „Banatul de Munte”.

În continuare, află mai multe despre vizită de la elevii de la IPLT „Spiru Haret”:

„“““`Scopul vizitei de studiu la Reșița, nefiind unul pur academic, a înlesnit crearea relațiilor de prietenie dintre studenții/reprezentanții din România și delegația din R. Moldova. Un bun exemplu ar fi Treasure Hunt-ul din prima zi, ce a fost plănuit astfel încât am reușit să descoperim o bună parte din oraș, să discutăm cu localnicii și chiar să ne cunoaștem proprii colegi de școală. Pe lângă frumusețea naturii bănățene și a istoriei Reșiței, m-a impresionat voința oamenilor de a schimba orașul. Aceștia depun efort pentru a păstra curățenia, încearcă să aducă la cunoștința tuturor necesitatea reciclării deșeurilor și a minimizării consumului personal, tinerii se implică activ în cadrul organizațiilor de voluntariat, iar în cele din urmă am fost informați despre ce ar avea de oferit universitățile, colegiile și școlile din Reșița”, ne comunică Tudor Munteanu, elev la liceul ,,Spiru Haret”.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Cu certitudine această vizită de studiu la Reşița a fost cea mai plăcută experiență pe care am fi putut să o avem neplanificată. Despre Reşița nu ştiam decât că se află la 800 km de noi, respectiv aşteptări mari nu aveam, dar când am ajuns la destinația finală, am rămas deodată impresionată de priveliştile încântătoare, iar mai târziu – de ambiția locuitorilor de a îmbina utilul şi plăcutul prin tehnicile de reciclare şi reutilizare și de perseverența lor de a dezvolta un centru industrial într-unul atât educațional, cât şi cultural. Mai mult decât atât, centrul universitar UBB şi exercițiile efectuate în cadrul laboratoarelor bine dotate cu echipamentul şi tehnica necesară ne-au demonstrat posibilitatea de dezvoltare a studenților, dar şi de regenerare urbană a oraşului. Descoperirea Reşiței prin intermediul acestei călătorii ne-a lărgit cu adevărat orizonturile şi viziunile asupra vieții de student în România. Multă recunoştință Primăriei Reşița pentru această oportunitate de neuitat”, afirmă Alina Ciobanu, elevă a liceului „Spiru Haret”.

Nu este disponibilă nicio descriere.

O vizită unică, plină cu o mulțime de activități atât sociale cât și academice, m-a impresionat totul despre orașul Reșița, de la infrastructură, economie și istorie până la băștinașii primitori alături de cadrele de învățământ care ne-au prezentat Universitatea ”Babeș Bolyai”, colegiile și liceele de elită din cadrul orașului, probabil chiar și din întreg Banatul Montan. Cu toții am văzut că Reșița are potențialul de a ajunge unul dintre cele mai importante orașe din România, economic și cultural, astfel ne pune pe fiecare dintre noi pe gânduri privind continuarea studiilor. Sincere mulțumiri Primăriei Reșița pentru organizare”, ne împărtășește Ștefan Ștefîrță, elev la „Spiru Haret”.

Nu este disponibilă nicio descriere.

O regiune cu o istorie bogată, o natura fabuloasă, oameni ambițioși si un oraș cu un potențial de dezvoltare uriaș. Acestea sunt doar câteva din lucrurile pe care le-am descoperit în excursia din Reșița. Strategia de dezvoltare a orașului este ceea ce a diferențiat în ochii noștrii Reșița față de alte orașe din România. Aceasta, spre deosebire de alte localități, nu se bazează atât de mult pe promovarea tradițiilor, cât pe adaptarea orașului la necesitățile moderne ale societății, scopul de a transforma Reșița într-un centru educațional și cultural modern fiind o dovadă a acestui fapt. Metodologia administrației locale și modul în care aceasta încearcă să valorifice infrastructura veche a orașului în conformitate cu noile necesități, dă dovadă de ingeniozitate și pragmatism, lucru ce poate fi observat din inițiativa de a folosi spațiul oferit de un vechi hangar industrial pentru crearea unui muzeu de artă modernă sau de a transforma  un funicular abandonat într-un ,,teleferic” pentru turiști. Vizitele la instituțiile de învățământ din localitate m-au convins că scopul Reșiței de a deveni un important centru educațional modern, v-a fi atins în doar câțiva ani. Excursiile făcute prin munți și prezentarea ținutului la Universitate, mi-au reamintit încă o dată de potențialul turistic enorm pe care îl are regiunea în ansamblu iar activitățile pe care le-am avut cu elevii din Reșița și voluntarii din Banat ne-au oferit posibilitatea să legăm noi prietenii și să aflăm ce tineri talentați trăiesc aici”, afirmă Ovidiu-Artur Harunjen, elev la IPLT „Spiru Haret”.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

 Reporteră Youth.md: Valeria Berestean

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Acum vor merge pe drumuri diferite
Next EGALitate de GEN pentru TINERii și TINERile din Drochia, "Toți diferiți, toți egali!"
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply