10 dintre cele mai populare romane scrise de Agatha Christie


carti

La data de 15 septembrie s-au împlinit 130 de ani de la nașterea scriitoarei de romane engleze Agatha Christie, supranumită și Regina Crimei.

Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, alături de William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente, autorul individual tradus în cele mai multe limbi ( cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.

În acest context, echipa youth.md îți propune să faci cunoștință cu 10 dintre cele mai populare romane ale Agathei Christie.

The Book On My Desk

O crimă anunțată

Locuitorii din Chipping Cleghorn sunt şocaţi de anunţul apărut în gazeta locală în care se spune sec: “Este anunţată o crimă care va avea loc vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, la Little Paddocks”. E oare o glumă copilărească? O invitaţie la o petrecere-surpriză? Sau o farsă menită să o îngrozească pe Letitia Blacklock, proprietara de la Little Paddock? La ora stabilită, prietenii Letitiei, adunaţi la reşedinţa acesteia, constată că anunţul nu a fost o simplă glumă căci luminile se sting şi are loc, într-adevăr, o crimă. … iar Miss Marple nu poate să reziste tentaţiei de a face propria investigaţie, prin propriile metode.

Către zero

Lady Tressilian, o doamnă în vârstă, nevoită să stea mai mult în pat şi lipsită de simţul umorului, invită, pentru două săptămâni, câţiva oaspeţi la reşedinţa Gull’s Point de pe litoral, la sfârşitul verii. Jucătorul de tenis Nevile Strange, protejatul soţului decedat al lui Lady Tressilian, este mustrat de aceasta când le aduce sub acelaşi acoperiş pe actuala sa soţie, Kay, precum şi pe fosta, Audrey, creând o situaţie jenantă. Lucrurile iau o întorsătură neaşteptată atunci când L ady Tressilian este ucisă, iar ofiţerul de poliţie Battle, care îşi petrecea vacanţa în casa nepotului său, inspectorul James Leach, descoperă o încrengătură complicată de indicii şi înşelăciuni. 

Moarte pe Nil

Linnet Ridgeway a dus până acum o viață ca-n povești. Binecuvântată cu frumusețe, avere enormă și un soț devotat, are tot ce ți-ai putea dori. Dar, atunci când proaspătul cuplu pleacă într-o croazieră pe Nil, nori de furtună încep să se adune. Fosta prietenă a lui Linnet, Jacqueline de Bellefort, îi urmărește pretutindeni. Are loc un atentat la viața bogatei moștenitoare, apoi soțul sau Simon Doyle este împușcat. Linnet are toate motivele să își facă griji… Un pistol, o crimă ciudată, mulți suspecți, o nouă enigmă de rezolvat pentru un pasager neobișnuit: Hercule Poirot.

Zece negri mititei

După cum spune şi titlul, un grup de oameni, din toate categoriile, sunt invitaţi să vină pe o insulă privată, unul pentru a lucra, alţii pentru a petrece o vacanţă de neuitat sau pentru a reîntâlni pe cineva. Cei zece se familiarizează între ei, pentru fiecare fiind o statuetă neagră pe masă. Panica lor se declanşează în momentul în care pornesc gramofonul şi o voce misterioasă le dezvăluie crimele săvârşite în trecut, sub diferite conjuncturi, şi scopul adevărat al incursiunii lor: să plătească. Pe măsură ce cântecul pentru copii Ten Little Injuns ajunge mai departe, oaspeţii mor subit sau sunt ucişi, întocmai ca în versuri, de pe masă dispărând câte o statuetă. Teama de moarte îi înnebuneşte, iar aceştia se dezbină sau complotează unul împotriva celuilalt.

Crima din Orient Express 

Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să raspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? Cel mai fascinant si mai celebru caz al lui Hercule Poirot.

Ceasul rău pe strada Hickory

O serie de infracțiuni minore comise într-un cămin de studenți nu par, în mod normal, genul de caz de care se ocupă Hercule Poirot. Un pantof, un inel cu diamant, o pereche de pantaloni vechi, un stetoscop și alte mărunțișuri furate, o eșarfă și un rucsac tăiate în bucăți – delicte prea neînsemnate pentru a fi anunțată poliția și chiar mai puțin demne de geniul lui Poirot. Totuși, lista acestor lucruri este atât de bizară, încât îi trezește interesul celebrului detectiv. Din nou intuiția lui se dovedește corectă, căci un simplu caz de cleptomanie pavează drumul către crimă…

Cadavrul din bibliotecă

E ora 7 dimineață și familia Bantry nu este deloc pregătită să facă față șocului care o așteaptă. În propria bibliotecă este găsit cadavrul unei tinere îmbrăcate cu rochie de seară și machiate ca pentru o petrecere. Însă cine e femeia? Cum a ajuns acolo? Și ce legătură are cu o altă tânătă ale cărei rămășițe carbonizate sunt descoperite mai târziu într-o carieră abandonată? Alarmată, familia Bantry o invită pe Jane Marple să rezolve misterul, înainte ca bârfele să țeasă un păienjenis de supoziții care să ascundă pentru totdeaua adevărul.

Oglinda spartă

Marina Gregg, faimosul star de cinema, a adus in liniștitul sat St. Mary Mead o undă din strălucirea lumii filmului. Dar când un fan local este otrăvit, actrița se găsește brusc în mijlocul unui mister în plină desfășurare în viața reală. Oare ce alte personaje din „distribuția“ din Mary Mead va muri înainte de finalul „filmului“? Iar Miss Marple va reuși să ofere o nouă reprezentație desăvârșită în deslușirea enigmelor?

Casa strâmbă 

Pentru un observator întamplător, familia Leonides părea cât se poate de fericită și unită. Cu toate acestea, odată cu asasinarea patriarhului familiei, Aristide Leonides, legăturile dintre membrii supraviețuitori se dovedesc a fi la fel de șubrede ca uriașul conac în care locuiesc.

În urma crimei, atmosfera claustrofobică a casei sporește suspiciunile fiecărei rude în parte, până când aparența de familie iubitoare e spulberată de tristețe, suferință și o amenințare insidioasă.

Petrecerea de Halloween 

 Scriitoarea Ariadne Oliver a fost invitată la Woodleigh Common, unde este organizată o petrecere de Halloween pentru un grup de adolescenți din sat. Una dintre invitate este o tânără bine-cunoscută pentru poveștile despre crime și intrigi pe care le spune. Când fata este găsită înecată, Ariadne se întreabă ce adevăruri ascundea ultima poveste relatată de fată. Care dintre invitații la petrecere a dorit să o reducă la tăcere? Demascarea criminalului se va dovedi o misiune destul de dificilă pentru Hercule Poirot, mai ales că nimeni din Woodleigh nici măcar nu crede că această crimă s-a petrecut…

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să accesezi paginile de Facebook și Instagram ale platformei youth.md și să te abonezi la canalul nostru de Telegram !

Reporter: Cătălina Bezer

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află acum care sunt cei 5 pași ce vă vor ajuta să fiți mult mai productivi la școală, cât și în timpul liber!
Next Cunoaște, jucându-te online cu personajele tale preferate!
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − three =