#1 Bugetele publice locale și participarea tinerilor în elaborarea acestora

butele publice locale, CNTMoldova, activitati de tineret, buget public

Elaborarea bugetului public este primordială, iar implicarea tinerilor în cadrul acesteia asigură acoperirea mai multor domenii de activitate. Astfel, cantitatea resurselor destinate activităților de tineret și numărul acestora vor fi mult mai mari, dacă tinerii vor participa în procesul de elaborare a bugetelor publice locale. Mai bine decât ei, nimeni cunoaște nevoile și necesitățile tinerilor.

Prin intermediul evaluării bugetelor publice locale, și anume a componentei dedicată activităților pentru tineret, s-a urmărit gradul și modul în care au fost utilizate și cheltuite sursele alocate pentru tineri, dacă acestea sunt utilizate conform scopurilor planului de acțiuni și identificarea cauzelor care impiedică realizarea lor. De asemenea, au fost elaborate recomandări care ar asigura implementarea Strategiilor Naționale și Locale de Tineret.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova, organizația care întrunește interesele tinerilor din Moldova și servește drept platformă națională unică a sectorului asociativ de tineret, cu suportul FHI360 Moldova, a elaborat raportul „Evaluarea Bugetelor Publice Locale: Componenta de Tineret”, anul 2016. Acesta a fost creat  în contextul obiectivelor strategiei organizației pentru anii 2014-2018 și vine în continuarea eforturilor anterioare de evaluare a bugetelor publice locale. Astfel, a fost analizat modul de alocare și utilizare a resurselor publice locale, inclusiv a aspectelor ce țin de oportunitatea și necesitatea acestora în domeniul tineret.

În acest sens, s-a constat că bugetul alocat de autoritățile publice locale, pentru anul 2016 este următorul: precizat – 9485,6 mii de lei (mai mare decât cel aprobat), executat (până la data de 10 noiembrie curent) 6672,7 mii de lei. Au fost desfășurate 460 de activități pentru tineret (dintre care cele mai multe sunt – activități civice, instruiri; cele mai puține – premieri, granturi, etc.). Numărul maxim de activități (39) s-a organizat la Ialoveni. Acest lucru se datorează faptului că orașul Ialoveni a fost desemnată Capitala Națională a Tineretului în anul 2016.

De asemenea, în Republica Moldova, la nivel de primărie pentru un tânăr se alocă 12,5 lei și la nivel de Consiliu Raional 18,6 lei anual. Evaluarea Bugetelor Publice Locale a fost realizată pentru 35 de unități administrativ-teritoriale (UTA) din Republica Moldova, ce cuprinde 32 de raioane, 2 municipii și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

Pentru a afla mai multe detalii, vă invităm să consultați broșura.

De asemenea, vă încurajăm să răsfoiți și raportul elaborat: „Evaluarea bugetelor publice locale: componenta activități de tineret. 2016”

Acest raport este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Consiliului Național al Tineretului din Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Echipa Oraşul Meu recrutează noi voluntari-fotografi
Next Asistă la o dezbatere despre una dintre cele mai stringente probleme ale tinerilor
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply