Stela Moldovanu, Champion of Change: „Scopul meu este să scot ia din muzeu și să o transmit generațiilor viitoare”


Secretul succesului este în pasiunea pentru ceea ce faci. O spune Stela Moldovanu, fondatoarea „Moldeco”, care a încercat să schimbe viziunea față de IE și de valorile naționale și a reușit – de la expozițiile tradiționale, la un mod diferit de a populariza iile, care au fost aranjate cu multă grijă în cartea „MăiestrIA – povestea cusută a iei”, lansată în octombrie 2019.

Cartea este exact așa cum și-a imaginat-o, cu detalii unice și fotografii originale. Cele 448 de pagini cuprind simboluri de pe ii și descifrarea lor, cele mai frecvente tehnici de cusut și un glosar cu termeni din domeniul portului popular.

„Scopul meu a fost să scot ia din muzeu și să o transmit generațiilor viitoare”. De la această idee a început munca asupra cărții, iar apoi a apărut la lumină și un album ce cuprinde sute de fotografii cu ii vechi, de colecție, și ii cusute de membrele Clubului „MăiestrIA în acțiune” – un alt proiect de suflet al Stelei Moldovanu. Ședințele foto au fost realizate în mai multe locuri din Chișinău, iar unele cămăși au făcut mii de kilometri pentru a fi imortalizate la Sankt Petersburg, Istanbul, Veneția, Amsterdam, dar și peste Ocean, la Seattle. În acest mod, autoarea și-a propus să arate cât de universală poate fi o ie și cum poate fi încadrată în orice cultură.

„Am colaborat cu fotografi care au avut plăcerea să lucreze în acest proiect și care au purtat iile noastre prin avioane. Și a ieșit exact ce vreau eu să transmit: ia purtată în zilele noastre, în alt mod decât acum o sută de ani. Astăzi putem să o purtăm la fel de firesc. Asta este ce vreau să transmit. Ia este practic unica piesă din costumul popular românesc, ce poate fi purtată în zilele noastre și care se pretează foarte bine pe multe stiluri vestimentare. Noi am fotografiat-o asortată și cu blugi, și cu toate elementele unui costum autentic”.

Atunci când descoperi cum este cusută o ie, o apreciezi diferit. Și acesta este un alt scop pe care și l-a propus Stela Moldovanu să-l realizeze prin expozițiile pe care le organizează în Republica Moldova, dar care acum au ajuns și peste hotare prin intermediul cărții, scoasă de sub tipar acum un an.

„Mi-am dorit să arăt care este diferența dintre o ie autentică, pentru că ceea ce promovăm noi este ia autentică românească, și ia de artizanat, care se vinde la tarabe. Diferențele le înțelegi în momentul în care vezi expozițiile noastre sau deschizi cartea și descoperi cum poate fi cusută o ie, câte tehnici sunt, cât de unică și diversă este. Aceasta este esența a tot ceea ce mi-am propus în toți acești ani”.

„În general, ia este percepută ca o haină decorativă, pe care femeile o poartă la sărbători sau la anumite evenimente. Or, eu am înțeles că ia este mult mai mult decât atât. Această descoperire m-a făcut să merg mai departe și să încerc să transmit oamenilor că adevărata valoare a unei ii constă în mesajul său profund. Am organizat cursuri de cusut tocmai pentru a arăta că acest proces este unul terapeutic, este meditația pe care o aveau femeile noastre în trecut și pe care o putem avea și noi astăzi.  O ie cusută de mâna noastră o purtăm cu o mândrie aparte, ea ne face să înțelegem că suntem oameni cu legături adânci în vechile civilizații europene. Prin cusutul iei mi-am dorit să transmit legătura pe care o aveau oamenii cu natura și legile sale neschimbate de mii de ani și să arăt generațiilor care vin ce rădăcini adânci avem și cât de important este să păstrăm vii aceste conexiuni”.

Pentru a afla și cei din afara Republicii Moldova despre adevărata valoare a IEI, cartea „MăiestrIA – povestea cusută a iei” a fost lansată și în varianta engleză și deja a ajuns în mai multe colțuri ale lumii.

„Varianta engleză, cu titlul „IA – the Story of a Masterpiece” , a apărut în luna septembrie a acestui an. Îmi place foarte mult cum sună versiunea engleză, este mult mai universală. După ce am realizat traducerea, am revăzut cartea cu alți ochi. Am reușit să redau esența lucrurilor într-o limbă care nu este limba mea maternă, dar care îmi dă avantajul ca lucrarea mea să fie citită în toată lumea”.

Cartea în versiunea engleză deja a fost răsfoită și de un jurnalist olandez, care a rămas fascinant de cele descoperite.

„Am avut o experiență curioasă: am fost contactată de un jurnalist olandez, care s-a arătat foarte interesat de ceea ce facem noi și căruia i-am oferit cartea. Mi-a spus că a stat câteva seri la rând răsfoind cartea și este absolut fascinat de ceea ce a descoperit în ea. Acesta era scopul, să trezesc interesul unor oameni care să se conecteze la cultura noastră prin această carte”.

Restricțiile din acest an nu au fost un motiv pentru a pune pe stop proiectele planificate, spune Stela Moldovanu, care a lucrat la mai multe inițiative, printre care și lansarea unui curs online de cusut, iar în scurt timp va fi lansată a patra ediție a expoziției „MăiestrIA”, care, din cauza pandemiei, va putea fi admirată doar online. Pe ultima sută de metri sunt și pregătirile pentru lansarea oficială a site-ului www.maiestria.com.

„Aici vor fi informații despre expoziții, tehnici de cusut, semne, o serie de planșe elaborate după fotografii ale cămășilor de colecție. Ulterior, vrea să fac și cursuri online de cusut, care vor fi de mare ajutor pentru cei din afara țării, care își doresc să-și coase propria ie. Proiectele MăiestrIA continuă cu gândul la viitor și posibilitățile enorme pe care le oferă mediul online”.

Amintim că Gala Champions of Change 2020 se va desfășura pe 29 decembrie, ora 14.00, unde câștigătorii vor fi premiați, iar trei dintre ei vor obține un grant de 1000 de euro.

Champions of Change 2020 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Explorează starea de mindfulness și vezi ce beneficii îți poate aduce aceasta
Next Învață mai multe despre Imprimarea 3D împreună cu Clubul Ingineresc Micro Lab
Laboratorul de Initiative pentru Dezvoltare
About the author

Laboratorul de Initiative pentru Dezvoltare

No Comment

Leave a reply