Școală de toamnă în Germania pentru cadre didactice interesate de coeziune socială, toleranță, incluziune


școală de toamnă germania

Moldova-Institut Leipzig e.V. (MIL) în cooperare cu Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Națională „Jurij Fedkowytsch” din Cernăuți şi Universitatea de Stat Ivane Javakhishvili (TSU) organizează o şcoală de toamnă în Bautzen, Dresda şi Leipzig. Proiectul este susţinut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA), în cadrul programului “Consolidarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului estic și în Rusia.

Participanți

Grupul țintă îl constituie cadrele didactice din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care îşi propun de a contribui la consolidarea coeziunii sociale, la o educație incluzivă și la mai multă toleranță în societatea civilă. Subiecte de interes pentru grupul ţintă sunt percepția minorităților etnice şi reprezentarea acestora în manualele școlare.

Perioada desfășurării programului:  18 septembrie – 26 septembrie 2021

Obiective și program

Acest proiect își pune întrebarea ce poziție au cadrele didactice față de politica minorităților, ce potențiale de conflict identifică și cum pot contribui la dezamorsarea acestor conflicte. Şcoala de toamnă îşi propune drept scop de a oferi posibilitate participanților din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia să facă cunoştinţă cu practica protecţiei minorităților etnice în Germania. În centrul atenţiei este practica de autoafirmare a unei minorităţi etnice în societatea majoritară, modul în care poate funcționa activitatea unei minorități etnice și efectul acesteia în interior și în exterior.

Folosind exemplul Sorbilor din Germania, şcoala de toamnă va examina domeniile de conflict, abordările acestor conflicte, modalităţi de soluționare şi, mai ales, strategiile și practicile eficiente pentru afirmarea acestei minorități naționale, care locuieşte compact în cadrul societăţii germane. În cadrul şcolii de toamnă sunt prevăzute referate, discuții, lucrul în grupe mici, vizite la instituții media, instituţii culturale, politice și educaționale ale minorității sorabe, precum și discuții cu parlamentari de origine sorabă, cu oameni de știință din domeniul cercetării minorității și și al studiilor sorabe.

Finanțarea:

Proiectul este susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA). Organizatorii îşi asumă cheltuielile pentru activităţile planificate, training, cazare, masă şi cheltuielile de transport, inclusiv excursiile. Cheltuielile de călătorie vor fi rambursate la sosirea în Leipzig la costurile reale (pentru participanții din Ucraina și Moldova până la 325 EUR, iar pentru participanții din Georgia până la 450 EUR de persoană).

Depunerea dosarelor:

Dosarul complet de aplicare (în limbile posibile: germană, engleză, rusă, română) va conține următoarele acte:

  • CV-ul tabelar complet;
  • Scrisoare de motivare (1 pagină);
  • Copia diplomei universitare;
  • Referințe privind competențele lingvistice.

Dosarele urmează să fie expediate la adresa: moldova@uni-leipzig.de

Data-limită pentru depunerea actelor la MIL: 18 iulie 2021

Sursa: usm.md

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Eroii din Prima Linie” - cu mulțumire pentru medici
Next Concurs video pentru studenți la subiectul „Unitate în Diversitate”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply