Proiectul „Dor de neam” – cartea de vizită a CRCT ARTICO


Bogată, originală și de valoare este zestrea spirituală și materială lăsată de strămoși. Arta tradițională a valorilor reprezintă imaginea caracteristică societății în care trăim. Tradițiile și portul popular, obiceiurile familiei moldovenești, folclorul, meșteșugurile tradiționale și spiritualitatea moldovenească fac parte din moștenirea culturală păstrată din generații în generații.

În scopul promovării valorilor materiale și spirituale, a simbolurilor naționale și a culturii, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO a inițiat proiectul „Dor de Neam”. Acesta s-a axat pe decorarea sălii Folk cu ornamente tradițional-autohtone stilizate prin corelarea dintre valoarea estetică și culturală. Ornamentica nu este doar ansamblul elementelor, compozițiilor ornamentale şi motivelor decorative (geometrice, concrete, simbolice), ce înfrumuseţează un obiect sau spaţiu, dar reprezintă și o artă a comunicării nonverbale, trecută printr-o îndelungată istorie. Ea exprimă viziunea colectivității umane asupra lumii, precum şi un mod de comunicare ideatic.

Drept exemplu servesc motivele schemei „Arborele Neamului”: semnele solare, arborele vieţii, imaginea omului, etc. Acesta reprezintă centrul de interes în decorul interiorului. Precum alegem să hrănim natura noastră interioară, așa vom sădi „semințele” unui viitor mai bun pentru noi înșine și lumea în care trăim, acționând cu iubire, înțelepciune, respect, compasiune, încredere, armonie, echilibru, entuziasm, veselie.

Mesajul direct al proiectului este prezentarea estetică a logo-ului instituției ARTICO în corelație cu simbolismul artei decorative tradiționale, urmată de un șir de principii: echilibru compozițional, gama cromatică corespunzătoare efectului psihologic și fiziologic, asortarea formelor după mărime și culoare etc.

Pe această cale, echipa CRCT ARTICO aduce sincere mulțumiri pentru contribuție substanțială în promovarea artei naționale în cadrul proiectului „Dor de Neam”, dnei Neli Țurcan – metodist superior CRCT ARTICO, autor al schemei „Arborele Neamului”; dnei Elena Frunze – șef departament Arte Decorative și Sculptură, Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice; dnei Mariana Carp – lector universitar, Departamentul Arte Decorative și Sculptură, Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice; stundenților anului I și II specialitatea Ceramică, AMTAP.

Pe lângă personalul CRCT ARTICO, în calitate de beneficiari vor fi studenții AMTAP și persoane juridice/fizice din învățământul general, superior, ONG-uri etc.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Fii voluntar/ă în Spania în cadrul unui program de voluntariat internațional
Next Tabăra de iarnă pentru tineri „Tu ești VOCEA USM”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply