#PrinMoldovaFărăHartă // Descoperă Conacul lui Manuc-Bei – complex istorico-arhitectural de importanță națională


În perioada de pandemie, majoritatea caută idei pentru viitoarele călătorii. Ei bine, nu ești moldovean dacă nu ai vizitat cel puțin o destinație turistică din Moldova. Țara noastră are multe destinați turistice, gata să fie explorate, nu doar de stranieri, ci și de locuitorii țării. Una dintre cele mai mari atracții antropogne din Moldova este conacul Manuc-Bei.

Istoria conacului Manuc-Bei:

Istoria conacului începe cu negustorul și diplomatul Manuc-Emmanuel Mîrzoian; armean de naționalitate, care s-a mutat din orașul românesc Sibiu la Chișinău și a cumpărat moșia Hâncești, aflată în posesia proprietarului local Ioniță Iamandi. Deoarece Manuc-Bei s-a stins din viață la puțin timp după achiziționarea conacului; acesta fusese construit de fiul și nepotul lui.

Cei doi au înălțat un castel în stil franțuzesc, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens. Construcția palatului a durat mai bine de trei ani, iar a întregului conac aproape un secol.

Domeniul conacului Manuc-Bei consta din :

  • Castel Vânătoresc
  • casa administratorului imobilului (Casa vechilului)
  • locuințe pentru servitori
  • grajduri
  • bucătăria de vară
  • și o biserică construită în stil armenesc, care, din păcate nu s-a păstrat până în zilele noastre.
изображение_viber_2020-06-19_17-40-46.jpg

În compoziția conacului intrau, de asemenea, un iaz și două havuzuri – unul în fața palatului, iar al doilea între palat și casa lui Ioniță Iamandi. Astăzi însă, conacul include doar câteva edificii:

  • Palatul lui Manuc
  • Casa vechilului
  • Clădirea contesei
  • Castelul de vânătoare
  • și Turnul de veghe.

Istoria conacului continuă cu trecerea sa în proprietatea sovietică, după cel de-al doilea război mondial. Conacul fusese transformat într-o școală de mecanizare, iar mai târziu într-un colegiu de construcții. Totuși, lovitura fatală a fost cutremurul din 1986; după care majoritatea construcțiilor au fost declarate avariate. Abia în 2014 s-au început lucrările de restaurare a conacului, acestea durând până în 2017.

Astăzi, conacul Manuc-Bei arată splendid, el fiind o atracție turistică demnă de a face parte din lista voastră de viitoare călătorii. Echipa Youth vă urează o experiență turistică frumoasă; iar pentru mai multe idei de călătorii, urmăriți-ne pagina de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Afina Ivanov

Prin intermediul #prinmoldovafărăhartă reporterii Youth.md te încurajează să călătorești mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii și detalii, tu vino cu dragostea de plai.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous BNRM invită la expoziția aniversară Republica Moldova în familia Consiliului Europei
Next Webinar: Securitatea digitală pentru ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply