OEB – Organizația Europeană de Brevete


OEB

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla cu omenia în lipsa unei comunități care ar contribui la soluționarea unora dintre cele mai semnificative probleme de pe arena internațională, drept exemplu aducând pandemia COVID-19, epidemia de SIDA, încălzirea globală sau creșterea economică? Dacă răspunsul la această întrebare este da, atunci tind să menționez că de înlăturarea acestor dificultăți se ocupă în exclusivitate organizațiile mondiale. Astfel, pentru a face cunoștință cu una dintre cele mai renumite organizații de acest tip, și mai exact OEB sau Oficiul European de Brevete, cât și pentru achiziționarea unor noi cunoștințe, te invităm să citești în continuare! 

Ce semnifică OEB?

OEB sau Organizația Europeană de Brevete, cu sediul la München, înființată pe 7 octombrie 1977, reprezintă una dintre cele mai importante asociații la nivel mondial. Activitatea principală a acesteia consistă din examinarea cererilor de brevet; cât și din acordarea brevetelor europene prin intermediul Oficiului European de Brevete. Organizația se împarte în două organe; Oficiul European de Brevete, drept organ executiv şi ,Consiliul de Administraţie, care supervizează activităţile oficiului. 

Ce este un brevet și la ce se utilizează?

Pentru cei care nu știau, un brevet reprezintă un document ce oferă protecție și dreptul exclusiv titularului de a-și exploata invenția pe o perioadă de 20 de ani. În cazul brevetului european, acesta se exercită doar în cadrul UE sau statelor incluse în OEB; comparativ cu brevetul de invenție. Totodată, brevetul posedă două funcții; cea de protecție și cea de informare, ce prevede faptul că odată publicat, documentul este adus la cunoștință publicului.

Care sunt statele componente ale acestei organizații?

Actualmente, organizația conține  38 de state membre, și anume toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Albania, Macedonia de Nord, Liechtenstein, Principatul Monaco, Norvegia, Republica San Marino, Serbia, Elveția, cât și Turcia. De asemenea, brevetele europene sunt recunoscute în două state europene care autorizează extinderea și în patru state care autorizează validarea.

Cine a fost primul președinte al Oficiului și cine se află în fruntea acestuia la momentul dat? 

Probabil sunteți curioși ca să aflați cine a fost prima persoană care a activat în cadrul oficiului. În cazul în care nu ați știut,  Johannes Bob van Benthem a fost ales primul președinte al OEB; funcție pe care a ocupat-o până în 1985.  El a fost unul dintre principalii protagoniști ce a dat un impuls suplimentar dezvoltării rapide a oficiului. Un alt punct culminant al mandatului său a fost lansarea în 1983 a cooperării tripartite între Oficiul de Brevete și Mărci al SUA , Oficiul Japonez de Brevete și OEB. Această colaborare pune bazele actualului sistem internațional de brevete. La momentul actual, António Campinos este președintele oficiului; funcție ocupată de pe 1 iulie 2018, pe o perioadă de 5 ani.

Reporter Youth.md: Spinei Alexandra 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concert Open Air în parcul Dendrarium: UNICEF la 75 de ani
Next Job pentru tineri // Vrei o carieră în marketing digital? Admixer Moldova își extinde echipa
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply