NOU! S-au modificat condițiile de vot pentru studenți. Află unde votezi!

alegeri, modificari electorale, studentii voteaza

Pe 15 ianuarie 2019, CEC a emis o hotărâre prin care studenții, care au reședința în aceeași circumscripție cu instituția în care învață, vor putea vota la scrutinul din 24 februarie în acea circumscripție, atât pentru candidatul pe circumscripția națională, cât și pentru candidatul pe circumscripția uninominală.

Aceștia vor trebui:

  • să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire;
  • să prezinte carnetul de student/elev al instituţiei de învăţămînt din localitatea respectivă;
  • să completeze şi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă, fiind informaţi despre răspunderea penală în caz de încălcare a acestei obligaţii.

Studenții care au și reședință și domiciliu, însă vor dori să voteze la domiciliu, vor putea vota doar cu certificatul pentru drept de vot, obținut de la biroul electoral al secției de votare unde își au reședința valabilă, pana în ziua anterioară scrutinului.

În cazul în care studentul nu are nici reședință, nici domiciliu în localitatea în care învață, acesta votează în circumscripția în care își are domiciliu pentru candidații pe circumscripția națională și uninominală. Acesta va putea vota și la orice secție de votare deschisă în localitatea în care învață, însă doar pentru candidatul pe circumscripția națională, la prezentarea carnetului de student și după semnarea declarației menționate mai sus.

Intră pe alegător.md/Verifică-te în RSA și află locul în care vei putea vota pentru candidații pe ambele circumscripții. În cazul în care locul votării nu corespunde cu informația comunicată mai sus, contactează CEC și semnalează aceste divergențe.

Pe 22 ianuarie, CNTM a transmis o scrisoare către CEC pentru a solicita informație cu privire la implicațiile hotărârii CEC 2089 din 15.01.2019 pentru fiecare categorie de tineri. Vom reveni cu informație detaliată imediat ce primim un răspuns.

Totodată, amintim că CNTM a inițiat campania de mobilizare a tinerilor să participe la vot. Aceasta este desfășurată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu suportul National Endowment for Democracy, în cadrul proiectului „Educarea și mobilizarea tinerilor alegători”. Mai multe despre campanie afli aici.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la proiecția filmului documentar „Beuys” și cunoaște-l pe omul-artă
Next Află cum înregistrezi proprietatea intelectuală laprimul eveniment din seria „Morning Talk”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × three =