Mutația BRCA – ce risc prezintă în lupta cu cancerul


mutația brca1
Three women with pink ribbons of different nationalities standing together. Breast cancer awareness prevention month. Concept of support and solidarity with females fighting oncological disease

Anual,în jurul lumii, 2.088.849 de femei suferă de cancer mamar, iar 295,414 de cancer ovarian. Un rol major în formarea acestor tipuri de cancer și punerea în pericol a milioane de femei,dar și bărbați îl are mutația genei BRCA1 și BRCA2.

BRCA este o abreviere pentru BReast CAncer gene, adică gena cancerului mamar. Fiecare dintre noi au aceste gene, moștenite genetic de la ambii părinți.Scopul acestora este de a repara secvențele de ADN defecte ce duc la apariția tumorilor cancerigene. Cu toate că intenția genelor BRCA este una nobilă, mutația acestor gene acționează în direcția opusă și reprezintă factori majori în formarea cancerului mamar și ovarian la femei, iar la bărbați cancerul se poate forma la prostată sau sân.

BRCA1 și BRCA2 se diferențiază prin amplasarea lor: cea dintâi fiind amplasată pe cromozomul 17, iar cea din urmă pe cromozomul 13. BRCA2 mărește șansele de îmbolnăvire și mortalitate mai mult decât BRCA1.

 Prezența mutației BRCA nu este o diagnoză la cancer ci mai degrabă o avertizare al unui potențial pericol în viitor. Măsuri preventive pot fi aplicate pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Printre ele se numără:

  • Mastectomie bilaterală
  • MRI
  • Inghețarea ovulelor
  • Indepărtarea ovarelor și a tuburilor falopiene

Cel mai mic risc îl prezintă, însă, un mod de viață echilibrat și să fii informat în ceea ce ține de propria sănătate! Pentru mai multe detalii vă puteți adresa medicului de familie sau medicului oncolog.

“Funding for the Identifying Positive Health Actions project was made possible through a charitable grant provided by the AstraZeneca Young Health Programme through its Step Up! Global Grants Programme.”

„Finanțarea pentru proiectul Identifying Positive Health Actions a fost posibilă printr-o subvenție caritabilă oferită de Programul AstraZeneca Young Health prin intermediul Programul de Granturi Globale – Step Up!”

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Iorga Alexandra

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 limbi care îți vor schimba percepția asupra lumii
Next 5 filme care te vor iniția în cultura germană
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply