Mișcarea zero waste. Ce prezintă aceasta? Avantaje, dezavantaje, concepții


Cu trecerea timpului, realizăm pericolul în care ne aflăm. Este ca și cum mediul înconjurător s-a îmbolnăvit cu mult timp în urmă, iar noi de-abia acum îl vizităm la spital. Însă, bine că într-un final, conștientizăm și luăm măsuri. Una radicală este mișcarea zero waste – în traducere: fără deșeuri, care poate fi preluată de oricare din noi.

Mișcarea zero waste este un mod de viață, unde oamenii tind la a elimina producția de gunoi complet sau cel puțin a reduce până la mărimea unul borcan. Aceasta înseamnă fără plastic, fără ambalaje…Pare imposibil în ziua de astăzi; însă cu anumite sacrificii și reevaluarea abordării noastre asupra deșeurilor; putem învăța cum să ne protejăm mediul înconjurător. Nimeni nu cere exagerare și extremism. Fiecare din noi poate întreprinde acțiuni minore, care împreună să facă cu adevărat o schimbare.

Nu avem nevoie de o mână de oameni, care abordează mișcarea zero waste perfect, ci milioane de oameni, care o fac imperfect.

AVANTAJE

SE REDUCE CONSIDERABIL POLUAREA

Gunoiul, pe care îl aruncăm trebuie să ajungă undeva, iar acel „undeva” este un morman; unde se descompune prea lent și răspândește chimicale, afectând mediul înconjurător.

DEVII MAI SĂNĂTOS

Vei înlocui fast food-ul cu fructe și legume proaspete. Cel mai probabil, vei opta pentru o dietă bazată în totalitate pe plante. Vei începe să cumperi local, să susții afacerile autohtone; ceea ce va îmbunătăți economia țării. Poate chiar vei înlocui modul de transportare sau vehiculul, mergând mai mult.

„PLASTICUL E ATÂT DE ANII ‘90!”

Fiind că tot mai mulți oameni reduc risipa în viața lor, se creează o comunitate; în viața reală și mai ales – pe internet. Tot mai multe persoane publice și experți își asumă misiunea de a inspira. Viața ta poate arăta ca postările de pe Pinterest; întrucât casa ta va fi plină de recipiente drăguțe și folositoare.

DEZAVANTAJE

E SCUMP

În Republica Moldova, este într-adevăr mai scump să pui în aplicare ideile și principiile tale. Ideea la acest mod de viață este mai degrabă investirea la început și în niciun caz; cumpărarea a mai ieftin și mai des. Companiile se folosesc de faptul că oamenii sunt mai dispuși să cumpere ceva cu „eco” scris pe ambalaj. De aceea, profită de acest lucru. De asemenea, ambalajul din sticlă este mai scump decât cel din plastic.

TREBUIE SĂ PRESUPUI

Poate fi frustrant să porți mereu cu tine pungi, prosoape, recipiente sau orice ai avea nevoie reutilizabil. Cu toate acestea, sigur poți găsi o soluție!

NU TOATE PRODUSELE AU O ALTERNATIVĂ

Într-adevăr, trebuie să faci și sacrificii: fie să renunți, fie să inventezi tu ceva…

Mișcarea zero waste poate fi adoptată cu ușurință; dacă suntem dispuși să o implementăm în viața noastră. Perfecțiunea nu există, însă cu pași mici, ajungem departe. 

Nu uita să ne urmărești pe paginile noastre de Instagram, Facebook și Telegram!

Reporter Youth.md: Oana Guțan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să îți faci studiile în Viena? Participă la o sesiune de informare și află detalii
Next Job // CNTM angajează coordonator(oare) comunicare
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *