Istoria și evoluția Jocurilor Olimpice pe parcursul timpului


jocurile olimpice

Cu siguranță fiecare dintre voi ați auzit de Jocurile Olimpice, un eveniment multisportiv internațional ce deține o istorie lungă, care continuă și până în zilele de astăzi. Jocurile Olimpice oferă o șansă sportivilor din întreaga lume de a concura cu scopul câștigării unor medalii, dar și de a-și prezenta măreția prin intermediul competițiilor olimpice. Desfășurându-se la fiecare 4 ani, acesta a avut parte de anumite schimbări considerabile, de la organizare, la locul în cadrul căruia se desfășoară competiția, până la probele sportive la care participă atleții. Astfel în acest articol am decis să vă prezentăm cum s-au efectuat Jocurile Olimpice de Vară 2020 Tokyo, cât și cu evoluția acestora pe parcursul anilor!

Când au fost desfășurate primele Jocuri Olimpice de Vară?

Prima ediție a Jocurilor Olimpice Moderne de vară a avut loc în 1896 în Atena. Mai devreme au fost organizate întreceri sportive în Olympia pentru venerarea lui Zeus.Chiar și la primele ediții se ofereau premii sportivilor. Însă din cauza faptului că în trecut nu existau atât de multe resurse iar jocurile nu erau atât de cunoscute, premianții primeau fiecare câte o coroană confecționată din frunze de palmier. Mai târziu, după ce a avut loc o evoluție a tehnologiilor, sportivii au fost premiați cu medalii de aur, argint și bronz.

Care sunt simbolurile olimpice?

Cu toții cunoaștem principalul simbol al Jocurilor, drapelul. Acesta este creat din 5 inele unite între ele ce semnifică unitatea celor 5 continente și întâlnirea sportivilor din întreaga lume. Fundalul alb, dar și culorile inelelor albastru, negru, roșu, galben și verde reprezintă culorile existente ale fiecăruia dintre națiuni. În fiecare ediție, emblema acesteia se schimbă, fiind reprezentat orașul și țara gazdă. Deviza Jocurilor Olimpice este ,,Citius, Altius, Fortius”, iar motto-ul reprezentativ ediției 2020 este ,,Descoperă ziua de mâine”. Un alt simbol al Jocurilor este flacăra olimpică. Ea este aprinsă la Olympia, Grecia, fiind purtată până în orașul gazdă. Pe tot parcursul olimpiadei, flacăra este aprinsă, semnificând lupta și susținerea. Nici un joc nu a fost organizat cu mascota, cunoscut ca animăluțul care reprezintă moștenirea culturală a țării gazdă. Anul acesta, mascota Miraitowa a devenit simbolul Jocurilor, aceasta semnificand eternitatea.

Cum au fost organizate Jocurile Olimpice de Vară 2020?

Din cauza pandemiei de coronavirus, cea de-a 32 ediție a Jocurilor Olimpice de Vară ce ar fi trebuit să aibă loc în 2020, au fost amânate pentru 2021. Timp de 3 săptămâni (23 iulie- 8 august) 142 Comitete Olimpice Naționale participă în cadrul olimpiadei. Fiecare țară încearcă să își prezinte măiestria în sport, fiind premiate cu medalii de aur, argint și bronz. Anul acesta, țara gazdă a Jocurilor a fost aleasă Japonia, în Tokyo. Un lucru interesant de care au ținut cont organizatorii a fost ca paturile sportivilor să fie reciclabile. Ei au optat pentru paturi ecologice din carton, pentru a împiedica utilizarea plasticului.

Care sunt sporturile de vară?

În acest an, președintele Comitetului Olimpic Internațional a pledat pentru creșterea numărului de femei participante la jocuri. Astfel au fost introduse 5 sporturi noi, numărul ajungând la 36, cuprinzând 50 departamente. Cele mai populare jocuri de vară sunt atletismul, badminton, baschet, box, canotaj, înot, sărituri în apă și ciclism. Medalile ce vor fi înmânate sportivilor sunt de asemenea ecologice. Acestea au fost realizate din 80000 de tone de materiale reciclabile, printre care se numără și telefoane mobile. Din aceste materiale s-au extras 32 kg de aur, 3 tone de argint și 2 tone de bronz.

Câte medalii a primit Republica Moldova în cadrul Jocurilor?

Pentru prima dată, Republica Moldova a participat în cadrul Jocurilor Olimpice din 1994. De atunci, aceasta nu a ratat nici un joc, participând la 7 jocuri de vară și 7 jocuri de iarnă. Din păcate, Moldova încă nu a primit nici o medalie de aur. În schimb, a câștigat 2 medalii de argint și 3 de bronz, cele mai multe fiind la box. Anul acesta, Republica Moldova de asemenea concurează la jocuri. Până când, aceasta nu a câștigat nici o medalie.

Jocurile Olimpice au o istorie complexă, care a reușit să evolueze și să creeze o competiție în care să participe toate țările lumii. Prin festivalul de deschidere, dar și probele la care sunt puși la încercare sportivii olimpici prezintă prestigiul și importanța jocului. Un lucru ce va rămâne întotdeauna pe parcursul jocului este pasiunea oamenilor pentru sport și determinarea de a înfrunta adversarul.

Reporter Youth.md: Spinei Alexandra

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Echipa TEDxRoseValleyParkED te invită la o nouă ediție „Reimagine The Future”
Next Moldova ICT Summit: Eveniment dedicat transformării digitale
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =