ISTORIA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE


Inteligența este capacitatea de a învăța și de a face față unor situații noi. Când un calculator sau un robot rezolvă o problemă sau folosește limbajul, acesta poate da dovadă de inteligență. Cu toate acestea, acest tip de inteligență este diferit de inteligența umană. Se numește Inteligență Artificială sau IA.

De mai bine de 50 de ani, oamenii de știință încearcă să creeze o mașină cu inteligență artificială care să fie aibă aceleași abilități ca inteligența umană, fapt care complică acest proces, deoarece inteligența implică nenumărate moduri de a lua decizii și de a face sarcini. Oamenii de știință au descoperit careva metode prin care să facă computerele să ia unele dintre aceste lucruri, dar ele nu sunt de ajuns.

O parte din Inteligența Artificială se axează pe cercetarea inteligenței umane, care le-ar permite oamenilor de știință să o copieze. Scopul final al acesteia este de a crea computere care pot „gândi” așa cum fac oamenii.

Studiul Inteligenței Artificiale a început cu o lucrare scrisă în 1950 de un matematician britanic, pe nume Alan Turing. Turing a făcut un test pentru a decide dacă un computer este inteligent. 

Testul consta din următoarele:

Un judecător uman pune întrebări folosind un calculator. Întrebările sunt adresate unei persoane ascunsă vederii și unui alt calculator în același timp. Persoana și calculator răspund întrebări simultan la aceleași întrebări. Judecătorul încearcă ulterior să diferențieze care răspunsuri au venit de la calculator și care au venit de la persoană. Dacă judecătorul nu le poate deosebi, calculator este considerat inteligent. 

Până acum, niciun calculator nu a trecut testul. Acest test este cunoscut sub numele de Testul Turing.

În ziua de astăzi, Inteligența Artificială este folosită în diferite domenii pentru a oferi informații despre comportamentul utilizatorilor și pentru a oferi recomandări pe baza datelor. De exemplu, algoritmul de căutare de la Google a folosit datele anterioare ale utilizatorilor pentru a prezice ce va introduce un utilizator în bara de căutare. Netflix folosește datele utilizatorilor din trecut pentru a recomanda ce film ar putea dori un utilizator să vadă în continuare. Deci îl face să rămână conectat la platformă și mărind timpul de vizionare. Facebook folosește datele anterioare ale utilizatorilor pentru a oferi automat sugestii pentru a-ți eticheta prietenii, pe baza trăsăturilor faciale din imaginile lor. 

Inteligența Artificială este folosită peste tot de către organizațiile mari pentru a simplifica viața unui utilizator final. Aplicațiile Inteligenței Artificiale ar intra în general în categoria de prelucrare a datelor, care ar include următoarele:

  • Căutarea în cadrul datelor și optimizarea căutării pentru a oferi cele mai relevante rezultate;
  • Crearea lanțurilor logice, pentru raționamentele dacă-atunci, care pot fi aplicate pentru a executa un șir de comenzi bazate pe parametri;
  • Identificarea modelelor semnificative pentru informații unice în seturi mari de date; 
  • Modele probabilistice aplicate pentru prezicerea rezultatelor viitoare.

Având în vedere modul în care Inteligența Artificială a fost descrisă în mass-media, în special în unele dintre filmele noastre Science Fiction preferate, este clar că apariția acestei tehnologii a creat teama că Inteligența Artificială va „fura” posturile de muncă ale oamenilor. Într-adevăr, pe măsură ce tehnologia a avansat, multe sarcini care au fost odată executate de oameni au devenit automatizate. Este firesc să ne temem că saltul către crearea de calculatoare inteligente ar putea anunța sfârșitului muncii realizate de om.

Totuși, aceasta nu ar trebui să provoace groază. Cel mai bun mod de a merge mai departe este să fim conștienți și să ne adaptăm la noua tehnologie din jurul nostru, inclusiv să ne adaptăm la evoluția Inteligenței Artificiale.

Sigmoid este o organizație non-guvernamentală, de cercetare și dezvoltare (R&D). Aceasta are drept scop dezvoltarea domeniului Machine Learning și Inteligenței Artificiale în Moldova, susținerea și pregătirea cadrelor în domeniile respective, precum și oferirea experienței de lucru într-o organizație personalului interesat.

Pentru a fi la curent cu următoarele evenimente și oportunități de dezvoltare organizate de Sigmoid, puteți urmări pagina de Facebook, LinkedIn, Instagram. Mai mult ca atât, abonați-vă la canalul de YouTube, pentru a beneficia de fiecare lecție video creată de Sigmoid.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CNPAC angajează specialiști în educația timpurie (educatori, pedagogi)
Next Festivalul „DeVin&DeGust”: premii pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, degustări de vinuri și program artistic de excepție
Sigmoid
About the author

Sigmoid

Sigmoid is an R&D organization whose goal is to develop people and products that will boost the development of Artificial Intelligence and it's usefullness in every day life.

No Comment

Leave a reply