Admiră frumusețea celor mai spectaculoase specii de fluturi!


Mici și firavi, fluturii au fost mereu ființe ce încântă ochiul uman. Astăzi, noi îţi prezentăm 4 din cele mai spectaculoase specii de fluturi.

Prezența lor, pictată de nuanțele vii ale aripilor, reușește să fie una unică, aproape mistică. Aceste insecte plăpânde dovedesc că frumusețea naturii este una pură și care nu merită deranjată.

Fluturele ochi de păun

Ochi de păun este unul dintre cei mai frumoși fluturi ce se pot găsi pe batrânul continent european. Aripile acestei specii prezintă pete ce seamănă cu ochii de pe penele masculului de păun.

Coloritul specific îl face inconfundabil, culoarea predominantă pe partea superioară fiind un brun–roșcat cu “ochi” colorați, iar pe partea inferioară maroniu–negru cu linii negre.

Decorarea aripilor fluturelui în acest fel este un mecanism de apărare împotriva prădătorilor. Fiecare „ochi” este format dintr-un set de inele colorate, formate din solzi ce conțin pigmenți diferiți care reflectă lumina.

Acest mijloc de apărare este numit mimetism și se manifestă în prezența colorației de avertizare, care poate speria inamicii naturali ai fluturelui.

Fluturele cu aripi de sticlă

Fluturele cu aripi de sticlă este cea mai spectaculoasă specie de fluturi de pe Pământ. Acest lucru nu se datorează unui colorit divers sau unei formei unice. Reprezentanții acestei specii dețin o caracteristică uimitoare: aripile lor sunt complet transparente, având doar margini roșii.

Spre deosebire de alți fluturi, membrana ce leagă venele insectei este translucidă ca o fereastră. Atunci când se află în poziția corespunzătoare, aripile vor reflecta lumina solară în culorile ei componente, care vor fi absorbite.

Fluturele Apollo

Apollo este unul dintre cei mai rari și unici fluturi din Europa. Deşi larg răspândit în regiunile muntoase, acest membru neobişnuit al familiei de fluturi coada-rândunicii este o specie periclitată.

Modelul de culoare de pe aripi, alb cu puncte negre şi roşii, este atât de variabil încât au fost identificate zeci de subspecii, unele restrânse într-o singură vale alpină.

Atât colecționarii de fluturi, cât și oamenii de știință prezintă un deosebit interes pentru această fascinantă creatură. O specie aflată pe cale de dispariție, cei mai mulți dintre acești fluturii populează Valea Mosel din Germania.

Fluturele lui Ulisses

Fluturelui lui Ulises este o specie cu cel mai strălucitor colorit. Nuanțele azurii ale mărilor tropicale se regăsesc pe aripile acestei insecte.

Unic este faptul că aripile sale sunt albastre doar pe deasupra, iar în momentul în care zboară razele soarelui se reflectă de ele și le fac să strălucească.

În perioada de repaus aripile sunt maro, ceea ce-l ajută să se ascundă de eventualii prădători. Acest fluture populează pădurile luxuriante din Australia.

Reporter Youth.md : Jangă Alexandru
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic recrutează noi membri
Next Platforma perfectă pentru realizarea conferinței online te așteaptă!
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + twenty =