[Interviu] Află cum este să fii director de școală de la Ana Berehoi


interviu ana berehoi

La fel ca toți cei care devin profesori buni de școală, Ana Berehoi a fost influențată de marii pedagogi, cărora le-a fost elevă și studentă. Aceștia au cultivat în ea pasiunea pentru materii dar i-au arătat și puterea transformatoare a educației și a cunoașterii. În acest interviu relizat de Youth.md, recunoaște că anume curajul și încrederea, au făcut-o să înțeleagă sensul lumii și locul său în ea, să descopere ce vrea să le transmită elevilor și propriilor săi copii și nepoți.

1. Ce va determinat să alegeți domeniul educației?

În primul rând, curajul, încrederea învățătorului, delicatețea sufletului dirigintelui de clasă și dragostea nemărginită față de copii. Pentru mine, educația, se asociază cu doamna învățătoare; care este mai sfântă decât sfinții și se străduie să cultive semințe de Adevăr și Frumos.

2. De ce ați ales să lucrați în sistemul educațional local și nu într-un oraș?

Întotdeauna mi-am iubit satul natal, școala medie din sat, cu tradiții frumoase, cu reușite, cu eșecuri, dascăli cu calități de excepție, care m-au motivat să-mi continui studiile, să revin în sat și să formez aici o familie.

3. Care credeți că este rolul directorului și care este misiunea școlii pe care o conduceți?

Cred că rolul primordial al directorului este mai întâi de toate să prognozeze, să proiecteze schimbările; apoi va efectua monitorizarea și evaluarea acestora, asigurând copiilor acces garantat la educație de calitate. Misiunea Gimnaziului Bobeica este să asigure servicii educaționale de calitate prin însușirea valorilor promovate, prin formarea unor cetățeni activi și responsabili.

4. Cum erați în perioada când aveați aceeași vârstă ca noi?

Parcă văd și acum uniforma școlară care o purtam cu mare drag. Îmi plăcea să merg la bibliotecă, să citesc literatură artistică. Eram curioasă, responsabilă și participam la toate activitățile extrașcolare din școală.

5. Care este cea mai mare satisfacție a dumneavoastră în calitate de director?

Cred că cea mai mare satisfacție a unui conducător este atunci când în mediul educațional predomină un climat psihologic corect și întregul colectiv al școlii este implicat acolo unde este cazul pentru buna funcționare a instituției.

6. Care sunt cele mai importante aspecte ale educației?

Educația nu se referă doar la procesul instructiv-educativ desfășurat la școală, ci și la acea din familie, din comunitate. În acest context, menționez necesitatea parteneriatului școală-familie-comunitate. Pentru ca educația să aibă un rol important, sunt necesare măsuri în ceea ce privește accesul, echitatea și incluziune, calitatea și rezultatele învățării.

Nu uita să ne urmărești pe rețelele de socializare Instagram, Facebook și Telegram!

Reporter Youth.md: Berehoi Laura

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate de voluntariat: CLT Buiucani îndeamnă tinerii să se alăture echipei
Next Descoperă omul din spatele cărții. Întâlnire cu scriitorul Cătălin Bordeianu
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply