Explorează starea de mindfulness și vezi ce beneficii îți poate aduce aceasta


mindfulness tehnici practici

Mindfulness este o practică foarte veche care ne ajută să ne antrenăm atenţia către noi înşine în momentul prezent. Este o tehnică prin care suntem atenţi, conştienţi şi nu judecăm. Suntem observatori ai propriei lumi interioare, lumea prezentului de aici şi acum. Mindfulness înseamnă să fii conştient pe deplin de ceea ce gândeşti, trăieşti şi simţi, într-un mod calm şi liniştit, şi să foloseşti aceste lucruri ca să obţii o stare de calm, de bine şi de înţelegere cu sine şi cu ceilalţi.

Care sunt beneficiile acestei stări?

Minfulness-ul are numeroase beneficii, atât asupra psihicului, cât şi asupra fizicului. Printre ele se enumeră:

  • Reduce  stresul;
  • Reduce depresia;
  • Îmbunătățeşte sistemul imunitar;
  • Îmbunătățeşte memoria, capacitatea de învățare;
  • Îmbunătățeşte relațiile: cuplurile sunt mai satisfăcute în relație, partenerii se simt mai optimiști și relaxați, se acceptă mai ușor unul pe celălalt;
  • Îmbunătățeşte ipostaza de părinte – părinții sunt mai feriți de depresie și anxietate, iar copii au aptitudini sociale mai bune;
  • Ajută profesioniștii ce lucrează în domeniul sănătății (asistenți sociali, doctori, etc) să aibă un nivel de stres mai scăzut, să se conecteze cu pacientul;
  • Luptă împotriva obezității prin „mâncatul mindful”.

Printre exerciții de Mindfulness, se găsesc: meditația body-scan, meditație în mers, loving-kindness meditation.

Ce tehnici mindfulness putem exersa?

1. A observa fără a judeca

Luaţi loc pe o bancă în parc sau staţi la geam şi priviţi trecătorii sau ridicaţi-vă ochii şi priviţi-vă colegii. Uitaţi-vă la ei cât mai atent, observaţi cât mai multe detalii, fără să emiteţi vreo judecată. Ex: Maia are o bluză albă cu flori roşii (observaţie). Se asortează cu cerceii (judecată). Hm, şi pantofii ei roşii îmi plac (judecată). O suviţă de păr i s-a desprins din coadă (observaţie).

Faceţi din observație un obicei. Pe stradă, acasă, la serviciu. Rămâneţi observatorii realităţii voastre.

2. Respiraţia

Închideţi ochii şi respiraţi. Inspiraţi adânc, de preferat abdominal, şi observaţi cum şi ce se întâmplă (cum se umflă abdomenul, cum se ridică pieptul, cum aerul proaspăt intră în nări). Menţineţi aerul înăuntru pentru câteva secunde ( 2-3 la început, apoi puteţi mari timpul) şi observaţi cum vă simţiţi, ce senzaţii apar. Apoi expiraţi lung, mult mai lung decât aţi inspirat şi observaţi cum se modifică senzaţiile, cum se mişcă aerul şi cum vă simţiţi acum. 

Repetaţi exerciţiul de 3-4 ori.

3. Observarea gândurilor

Staţi liniştiţi cu ochii închişi. Observaţi ce gânduri vă apar. Rămâneţi atenţi la ele. Nu mergeţi după ele, nu le judecaţi („asta e un gând prost, nu am nevoie de el”), nu le schimbaţi.

Conştientizarea gândurilor noastre ne face stăpânii propriei minţi. Gândurile generează emoţii, iar emoţiile generează acţiuni.

4. Mâncând conştient (mâncatul mindful)

Luaţi un fruct şi, înainte de a-l mânca, simţiţi-i textura şi mirosul, admiraţi-i culoarea. Bucuraţi-vă de fructul pe care îl aveti în mână. Acum, încet, fără să vă grăbiţi, muşcaţi din el. Încet, începeţi să îl mestecaţi. Iar în timpul acesta rămâneţi atenţi la fiecare senzaţie ( dulce, amar, moale, tare, amărui, acru etc).  Procedaţi la fel cu fiecare muşcătură. Rămâneţi în contact cu simţurile voastre, cu mirosul, cu văzul, cu gustul. Fiţi 100% prezenţi în această acţiune simplă.

Articolul a fost realizat de către Erhan Doina, membru a Asociației Studenților PsyNation.

Descoperă mai multe oportunități de voluntariat pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Liuba Ceban, Champion of Change: „Să vorbești despre vulnerabilitatea ta nu este o slăbiciune, este un semn de curaj și putere”
Next Stela Moldovanu, Champion of Change: „Scopul meu este să scot ia din muzeu și să o transmit generațiilor viitoare”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply