Descoperă care sunt diferențele dintre o rutină și un obicei


În zilele de astăzi, încercarea de a-ți stabili anumite obiceiuri relevante poate uneori să nu dea rezultate scontate. În majoritatea cazurilor, toate acțiunile pe care le întreprindem se transformă în obiceiurile noastre; acestea la rândul lor devenind valori, care într-un final ne vor determina destinul. Așadar, ținând cont de aceste lucruri, ne-am gândit să-ți prezentăm ce reprezintă un obicei, cât și o rutină, dar și care sunt diferențele dintre acestea. 

Ce este un obicei?

Conform doctorului Benjamin Franklin, cercetător al unei universități renumite din Londra, un obicei funcționează prin generarea unui impuls de a întocmi o anumită acțiune, care pot fi realizată în lipsa totală sau parțială a conștiinței. Obiceiurile sunt acțiuni, în urma cărora pot fi învățate multe alte valori, sfaturi, idei, etc. Un exemplu, pe care doctorul îl dă este spălatul pe mâini. În momentul în care ești un copil te gândești la toți pașii care necesită urmați pentru a realiza această simplă acțiune, iar apoi când devii un adult, această acțiune poate fi realizată deja automat, fără a planifica din timp pașii necesari pentru a te putea spăla corect pe mâini.

Ce este o rutină?

Pe de altă parte, o rutină reprezintă o serie de acțiuni repetate, deliberate și planificate. Ele sunt acțiunile care se bazează pe concentrare și efort zilnic. Rutinele sunt acele serii de acțiuni conștiente, care îți pot transforma viața în una mai bună; dar este și cea care te poate ajuta să formezi noi obiceiuri. Însă, în momentul în care îți realizezi o anumită rutină fără judecată, ea te poate conduce într-o direcție greșită; provocând rezultate nedorite, dar și noi obiceiuri.

Care sunt diferențele dintre o rutină și un obicei?

  • Rutinele necesită motivație, iar obiceiurile nu.
  • Obiceiurile sunt greu de schimbat. Între timp, rutinele pot fi schimbate, iar în urma acestora pot apărea noi obiceiuri. 
  • Obiceiurile sunt acțiuni realizate automat, iar rutinele sunt o serie de acțiuni îndeplinite într-o anumită ordine și într-un anumit interval de timp. 
  • Obiceiurile pot deveni o parte din rutina ta, pe când rutinele necesită multă muncă pentru a deveni un obicei.
  • Formarea unui nou obicei necesită repetarea unor rutini de mai multe ori.

Nu uita – într-un final, fiecare acțiune a noastră ne determină parcursul vieții și a destinului nostru. Prin urmare, apelează la o rutină care îți poate schimba viața.

Reporter Youth.md: Geru Andreea 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Instruiri pentru tinerii activi interesați de dezvoltare personală
Next Cunoaște mai multe despre cariera în design grafic într-un LIVE cu MentorMe
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =