De la economii la investiții


Uneori se întâmplă să nu cheltuim toți banii câștigați și trebuie să decidem ce facem cu economiile adunate. Conform definiției clasice, economiile reprezintă suma de bani rămasă după ce toate cheltuielile de consum personal sunt sustrase din venitul acumulat într-o perioada de timp stabilită.

Acești bani îi putem păstra acasă sau în portofel, dar cel mai prudent este să îi păstrăm la o bancă. Cea mai simplă și accesibilă formă de a păstră economiile la o bancă de tip comercial este în conturi curente sau depozite. Atunci când acumulați rezerve de bani substanțiale, economiile pot fi utilizate pentru investiții. Piața financiară națională este limitată în număr de instrumente de economisire sau investire disponibile, dar totuși, în perspectivă, trebuie să cunoaștem aspectele și riscurile aferente.

Termenul de ‚‚investiție financiară” se referă la orice cheltuială efectuată pentru achiziționarea unor active financiare, cu scopul de a obține un profit. Cele mai frecvente active financiare apar sub formă de acțiuni, obligațiuni, pensii facultative, asigurări de viață sau alte instrumente. Piața financiară națională dispune de o paletă limitată de active financiare, ce pot fi achiziționate de către persoanele fizice în scop investițional. La modul teoretic sunt disponibile doar valorile mobiliare de stat, emise de Ministerul Finanțelor în scopul finanțării datoriei publice, acțiunile unor companii care sunt admise spre tranzacționare la bursa de valori și unele planuri de pensii facultative sau asigurări de viață.

Sursa: Comisia Națională a Pieței Financiare RM

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Autoare: Alina Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Urmează un program de master în Marea Britanie! A fost dat startul pentru înscrieri la bursa de studii Chevening
Next Ai abilități de comunicare în public? Vino la Maratonul de discursuri improvizate!
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply