Provocările și barierele cu care se confruntă tinerii din țara noastră în procesul de angajare dar și măsurile necesare de încurajare a specialiștilor noi de a obține un job au fost principalele subiecte de discuții din cadrul conferinței „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”. În cadrul evenimentului au fost aduse în discuții și acțiunile necesare din partea autorităților pentru valorificarea întregului potențial al tinerilor specialiști. Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali guvernamentali, agenți economici, reprezentanți din învățământul profesional tehnic, dar și tineri absolvenți din învățământul dual.
Felicia Bechtoldt, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „ Pentru a încuraja tinerii să fie activi pe piața muncii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, oferă servicii și măsuri pentru tineri, cum ar fi stagii profesionale pentru cei care nu au experiență, granturi pentru inițierea propriilor afaceri, instruire la locul de muncă, cursuri gratuite pentru formare profesională (inclusiv cu bursă), angajare pentru tinerii care au crescut fără părinți. De asemenea, cei care locuiesc în mediul rural, dar lucrează în mediul urban pot beneficia de subvenții care să le acopere costurile de transport. În Republica Moldova sunt 35 de subdiviziuni teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, unde le sunt puse la dispoziție multe servicii. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va continua să încurajeze și să susțină tinerii în găsirea opțiunilor potrivite pentru carieră și accesarea informațiilor necesare pentru a lua decizii corecte privind viitorul lor.”
De la sfârșitul anului 2015, Republica Moldova a beneficiat de sprijinul din partea Guvernelor Germaniei și Elveției pentru dezvoltarea învățământului dual în strânsă cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Nadejda Velișco, Secretar general al Ministerului Educației și Cercetării: „Acest sprijin include consolidarea cadrului normativ, în special adoptarea recentă a Legii învățământului dual, care ne-a permis să dezvoltăm și legislația secundară pentru a implementa acest act normativ atât de important pentru învățămîntul profesional tehnic. Peste 6200 de elevi au fost instruiți în 60 de programe de învățământ dual, susținute în cadrul a 44 de instituții de învățământ profesional tehnic și cu implicarea a peste 280 de companii și instituții publice. Aceste rezultate uimitoare ne demonstrează că trebuie să investim în continuare în învățământul dual, deoarece 71% din absolvenții învățământului dual și-au găsit un loc de muncă imediat după absolvire, în comparație cu 43% din ceilalți absolvenți ai învățământului profesional tehnic.”
În cadrul evenimentului au fost abordate principalele obstacole de integrare a tinerilor pe piața muncii, dar și cum acestea pot fi depășite. Una dintre provocările pe termen mediu cu care se confruntă angajatorii este migrația tinerilor din cauza lipsei de oportunități atractive acasă. Pe de altă parte, tinerii pot fi susținuți și de către investitorii străini, prin dezvoltarea unui mediu atractiv de muncă.
Merle Kreibaum, Co-șef de Cooperare, Ambasada Germaniei la Chișinău: „Noi suntem convinși că educația profesională în sistemul dual este un factor foarte important pentru a aborda aceste necesități: oferă tinerilor posibilitatea de a obține o educație care include atât cunoștințe teoretice, cât și experiență practică, iar agenților economici – personalul calificat de care au nevoie pentru a fi competitivi și inovativi. Desigur, succesul poate fi asigurat doar datorită rețelei solide de parteneri care reprezintă acest panel – instituțiile publice, instituțiile de învățământ și companiile, iar conferința de astăzi va contribui la înțelegerea noastră comună a provocărilor și, evident, identificarea soluțiilor.”
Panelurile de discuții au pus accent pe promovarea angajabilității, prin prisma consolidării conexiunii cu piața muncii și formarea profesională de calitate, orientată spre asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu specialiști calificați. Pentru a oferi tinerilor mai multe oportunități de angajare este necesar dezvoltarea de competențe profesionale adaptate pe piața muncii, inclusiv „verzi”, atât în formarea inițială, cât și cea continuă, în contextul tranziției către o economie verde.
Guido Beltrani, Director, Biroul de Cooperare al Elveției: „Trebuie întrunite cel puțin 3 condiții importante pentru ca tinerii să poată contribui la dezvoltarea țării: un mediu favorabil pentru investiții în crearea locurilor bune de muncă; agenți economici care să investească în această țară; persoane calificate pe care aceste companii să le poată angaja ulterior. Elveția, împreună cu partenerii, contribuie de mulți ani la dezvoltarea acestor 3 domenii. Cooperăm cu Ministerul Economiei pentru a îmbunătăți condițiile-cadru. Lucrăm cu Camera de Comerț și Industrie, direct cu investitorii, cu Agenția de Investiții a Republicii Moldova pentru a transforma investițiile în realitate. Participăm prin diverse proiecte, inclusiv prin intermediul proiectului prezentat astăzi la eveniment, la îmbunătățirea educației profesionale. Un sistem de educație duală poate contribui la o economie verde și la o colaborare cu sectorul privat care să răspundă necesităților agenților economici.”
Conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova” a fost organizată cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.
No Comment