Cum să te pregătești pentru un interviu de angajare – sugestii utile


Vei avea curând un interviu de angajare? Atunci, cu siguranță, te întrebi cum să te pregătești pentru interviu, ce trebuie să cunoști înainte de a merge la discuția cu viitorul angajator, așa încât să demonstrezi că deții competențele necesare pentru postul căutat și că te potrivești cu viziunile și cultura companiei.

Ți-am pregătit mai jos câteva sfaturi utile care te vor ajuta să faci impresie bună la interviul de angajare și să obții jobul la care aspiri.

  1. Informează-te foarte bine despre compania în care vrei să activezi. Pentru un rezultat excelent la interviu și pentru a demonstra că ești cu adevărat motivat să te încadrezi în activitatea companiei, este necesar să arăți că ești la curent cu produsele și serviciile prestate de companie, cu istoria acesteia. Cu siguranță, vei găsi această informație în mediul online – pe pagina web a companiei sau pe rețelele de socializare.

     De asemenea, analizează bine cerințele enunțate în anunțul de angajare și convinge-te încă o dată că acest job este pentru tine.

  1. Pregătește-ți din timp răspunsuri la întrebările comune adresate la interviurile de angajare. Cea mai importantă parte a pregătirii pentru interviu, care te va ajuta să fii mai calm și încrezut în forțele proprii la această discuție, este să îți structurezi și să exersezi din timp răspunsurile la întrebările care sunt adresate la majoritatea interviurilor. Construiește-ți răspunsurile cu informații relevante despre tine, care să-ți evidențieze aptitudinile, experiența, felul tău de a fi și care să te pună într-o lumină bună. Repetă posibilele răspunsuri acasă. E ceva absolut normal! Aceasta îți va spori încrederea cu care vei purcede la interviul propriu-zis.

     Iată câteva posibile întrebări și sugestii ce te vor ajuta să-ți structurezi răspunsurile potrivite:

–        Ce ne poți spune despre tine?

Aceasta e o întrebare clasică adresată, de regulă, la începutul interviurilor. Evită în răspuns detaliile irelevante. Începe prin a relata unde activezi la moment și ce realizări ai avut recent. Povestește despre experiența ta și abilitățile pe care le ai și care se racordează la  postul pentru care candidezi. Încearcă să descrii ce ai vrea să faci în continuare și ce te-a motivat să îți dorești jobul respectiv.

–        De ce îți dorești să activezi în compania noastră?

Este o oportunitate excelentă să arăți că ai studiat informația despre companie și că abilitățile pe care le ai se pliază perfect cu misiunea și valorile acesteia.

–        Care sunt calitățile și punctele forte ce te caracterizează?

Atunci când formulezi răspunsul la această întrebare, îți sugerăm să enunți inclusiv  aptitudinile ce se regăsesc în fișa postului. Aici e cazul să lași la o parte modestia și să profiți de oportunitatea de a evidenția punctele tale forte. Exemplifică calitățile pe care le relatezi cu câte un exemplu bun.
De exemplu, dacă spui că una dintre calitățile tale este perseverența – dezvăluie o situație în care perseverența te-a ajutat să rezolvi o provocare sau ți-a adus o realizare în carieră. Tot aici, vorbește și oferă exemple proprii despre aplicarea în practică a abilităților tehnice solicitate în anunțul de angajare.

–        Unde te vezi peste cinci ani?

Angajatorii adresează de obicei această întrebare pentru a înțelege dacă planifici să activezi în companie o perioadă îndelungată de timp și dacă ai ambiția și competențele necesare pentru a avansa în carieră. La această întrebare încearcă să oferi un răspuns general. Îți sugerăm să menționezi că îți dorești o carieră de lungă durată în compania dată și că funcția la care aspiri constituie o oportunitate incontestabilă pentru tine să-ți dezvolți cariera.

–        De ce vrei să pleci de la jobul actual?

Este posibil să întâmpini dificultăți în a răspunde la această întrebare, mai ales dacă motivele plecării tale nu sunt dintre cele mai plăcute. Îți sugerăm să nu pui nicidecum într-o lumină proastă locul de muncă anterior, șeful sau colegii, chiar dacă acestea sunt cauzele pentru care pleci. Dă-i răspunsului tentă pozitivă. Îți recomandăm să te axezi pe dorința ta de creștere personală și profesională, dorința de a învăța lucruri noi sau de a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea de familie.

–        De ce trebuie să te angajăm anume pe tine?

Este important ca la această întrebare să îți construiești răspunsul specificând parcursul educațional, experiența profesională, abilitățile și orice realizări și succese relevante pentru acest job. Exemplifică cu rezultatele concrete obținute. Demonstrează în discurs determinare și entuziasm pentru a accede în această funcție. Această atitudine te va pune într-o lumină favorabilă.

–        Ce așteptări salariale ai?

Vei auzi această întrebare la orice interviu de angajare. Informează-te din timp despre remunerarea oferită pentru tipul jobului la care aspiri. Poți afla despre media salarială pentru funcția respectivă pe platformele de recrutare. Dacă angajatorul insistă să îi oferi o cifră exactă, poți să specifici un interval salarial bazat pe cercetările tale.

Totodată, comunică-i intervievatorului că pe lângă beneficiul financiar, vrei să activezi în companie pentru oportunitatea de dezvoltare profesională, pentru mediul de lucru și alte beneficii oferite de companie.

  1. Alege cu grijă vestimentația pentru interviu. Optează pentru o ținută care să se potrivească companiei și culturii acesteia, pentru a lăsă intervievatorului o impresie bună. Îți poți completa ținuta cu accesorii și bijuterii, dar fără exagerări.
  2. Fii punctual. Ar fi bine să ajungi cu măcar 15 minute înainte de interviul programat, pentru a avea timp să revizuiești toate detaliile și să te pregătești pentru interviu. Timpul de rezervă rămas până la întâlnirea cu potențialul angajator te va ajuta să te adaptezi cu mediul din jur și să te calmezi. Programează-te să emani atitudine pozitivă.

Așadar, iată-te în fața intervievatorului.

Un zâmbet și o strângere fermă de mână vor genera instant o impresie bună. În discuția cu angajatorul și în limbajul non-verbal manifestă receptivitate, încredere în forțele proprii, optimism și respect. Fii relaxat, autentic și răspunde sincer la întrebările care îți sunt adresate. Ascultă activ și nu ezită să adresezi întrebări, dacă simți asta.

Dacă ții cont de aceste sugestii înainte de interviu, discuția la care vei participa va decurge bine, vei face impresie bună în fața noului angajator și această întâlnire va constitui pentru tine o experiență frumoasă și o amintire plăcută.

Mult succes!

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”, implementat de Asociația Obștească „Făclia”, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women din cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova!

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Liga Națională a Tineretului recrutează membri în cadrul Clubului de Turism și Ecologie
Next Înregistrează-te la Conferința Internațională „Integrarea europeană prin consolidarea educației, cercetării, inovațiilor în țările Parteneriatului estic”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply