Cum să te adaptezi la universitate și un nou mediu?


Schimbările mereu sperie, dar trebuie să înțelegem că fără ele, viața ar fi monotonă, iar noi nu am avea cum să ne dezvoltăm, sau spre ce să ne îndreptăm, astfel ea nici nu ar avea un sens. Trecerea la universitate – o noua etapă a educației și înlocuirea copilăriei cu viața de adult este una dintre schimbările acestea, și una extrem de importantă, dar pășind peste frică și ieșind din zona de confort, fiecare teamă poate fi transformată într-o aventură.

V-am cules aici câteva sfaturi și îndrumări care vă pot ajuta să vă descurcați și să retrăiți mai bine situația asta.

Nu te izola

E o reacție naturală a omului să se izoleze de lucrurile de care se teme. Iar într-o ambianță nouă, așa par toate lucrurile din jur. Ni se pare că atât timp cât vom sta deoparte, în lumea noastră proprie, totul va fi în regulă. Căci nu va exista șansa de a greși sau a ne face de rușine. Însă pe lângă evitarea lucrurilor negative, noi neintenționat le evităm astfel și pe cele pozitive, căci nu folosim șansa de a arăta sau a primi lucrurile bune.

Dacă ai un coleg în cameră, încearcă să îl cunoști mai bine, poate deveniți buni prieteni, la urma urmelor, trăiți împreună pentru o perioadă semnificativă. Fă cunoștință cu colegii de grupă sau de specialitate, căci deja știi cu siguranță că aveți interese comune, dar și cu persoanele din alte medii, care te-ar putea ajuta să te dezvolți multidirecțional.

Implică-te și adaptează-te la noul mediu

Facultatea nu se rezumă doar la cursuri și examene, iar viața de student este plină de oportunități care doar așteaptă să le încerci. Descoperă lucrurile care îți plac în locul nou și care coincid cu interesele tale și implică-te în ele. Proiecte, excursii, voluntariat, comunică cu persoane din alte cercuri sociale și dezvoltă-te la maxim.

Pentru a supraviețui mai ușor în timp ce înveți, cel mai probabil o să ai nevoie de o slujbă part-time. În jurul orășelelor universitare sunt multe locuri pentru studenți. Dar e bine dacă după ceva timp găsești un job care să corespundă domeniului pe care îl studiezi. Astfel, când capitolul universitate va fi finisat, CV-ul tău deja va fi promițător. Iar șansele și oportunitățile în cadrul pieții muncii vor fi mult mai mari și variate.

Gestionează-ți corect bugetul

Odată cu termenul universitate, vine și vârsta de adult, ceea ce înseamnă că finanțele tale sunt în mare parte câștigate și dirijate de tine. Chiar și dacă părinții te asigură cu o anumită sumă, e o bună idee, după cum am menționat în sfatul precedent, să îți găsești un job care se potrivește după grafic cu orarul studiilor tale, sau chiar o stagiatură apropiată domeniului ales. Astfel, toate ideile de proiecte, excursii, menționate anterior, cât și distracțiile dorite personal vor putea fi plătite de tine.

În așa mod, începi să devii independent financiar, ceea ce te ajută să te adaptezi la viața departe de casă și portmoneul mamei. Iar la absolvire, CV-ul tău deja va avea notat experiența de lucru.

Găsește echilibrul între distracție și învățare

După cum am mai spus, viața de student impune luarea deciziilor independent, și conștientizarea lor. Alegi între confortul mai costisitor al chiriei și incomoditatea distractivă a căminului. Îți gestionezi banii pentru petreceri sau călătorii asigurând o mare parte din ei pentru trai și lucruri necesare traiului. Ieși serile cu colegii și faci cunoștință cu oameni noi, și totuși trebuie să îți faci timp să înveți pentru examene. Și să fii atent pe unde și cu cine mergi, căci siguranța proprie de asemenea e acum responsabilitatea ta. 

Cheia către construirea cu succes a vieții mult dorite este să reușești să fii liber fără să îți pierzi capul. Găsind mereu echilibrul ideal între responsabilitate și studii, și euforia libertății.

Toate lucrurile sunt înspăimântătoare la început, însă cu timpul te adaptezi și la universitate și la schimbări. Iar cu puțină stăruință, ele vor avea rezultate plăcute, iar viața ta va deveni așa cum ți-ai dorit.

Dacă vrei să vezi și alte articole pe subiectul acesta și multe altele, accesează paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Urmărește LIVE acest eveniment și află cum găsești primii clienți
Next Quiz cu premii pentru viitorii studenți! „Testează-ți cunoștințele IT și hai la USM”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply