Ai inițiat sau faci parte dintr-un grup de inițiativă și dorești ca acesta să devină o structură oficială, instituționalizată, atunci să știi că poți înființa o organizație neguvernamentală, sub forma unei asociații obștești, fundație, asociație de băștinași, etc.
Acest lucru îți va permite să ai mai multe facilități, inclusiv în comunicarea cu autoritățile publice locale sau centrale sau actorii relevanți, pentru a soluționa o problemă și a crea condiții de viață mai bune pentru cetățeni sau comunitatea ta.
Vrei să faci acest lucru, dar nu știi de unde să începi? Îți venim în ajutor în acest sens. Iată care ar fi pașii pe care să-i urmezi, dacă urmărești crearea unei organizații:
1. Creează grupul de inițiativă. Împreună cu aceștia veți elabora și pregăti documentele pentru înregistrare.
2. Elaborează statutul organizației cu stabilirea scopului și domeniilor prioritate de activitate. Acest pas este prioritar, deoarece reprezintă scopul și dorința voastră de a exista ca și structură. Statutul va fi cartea de căpătâi a organizației, unde va fi indicată misiunea, valorile, viziunea organizației voastre.
3. Depune cererea de verificare a disponibilității denumirii pe care ați ales-o pentru organizație la Agenția de Servicii Publice (ASP). Nu uita că utilizarea toponimelor este permisă doar cu autorizarea specială, iar pentru a folosi numele unor personalități marcante, ai nevoie de aprobarea acestora.
4. Organizează ședința de constituire a organizației, unde vor fi alese organele de conducere a organizației și va fi definitivat dosarul pentru înregistrare.
5. Depunerea dosarului de înregistrare la ASP pentru înregistrare.
6. Deschide un cont bancar și îndeplinirea formalităților de notificare a instituțiilor publice relevante (ex. SFS).
Orice formă de implicare este apreciată. Creând o organizație neguvernamentală, ai posibilitatea să implici oameni care urmăresc aceleași scopuri ca și tine și împărtășesc aceleași valori. Împreună, puteți lansa inițiative care ar veni în ajutor celor care au nevoie. Succese!
AO Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățenie Activă pentru Dezvoltarea Durabilă a raionului Telenești” în cinci localități din raionul Telenești: Chițcanii-Vechi, Codrul Nou, Negureni, Căzănești și Țînțăreni.Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare ai proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR “Habitat”.
No Comment