Criteriile ce te vor ajuta în procurarea unui apartament!


cum să procuri un apartament

Închirierea unui apartament poate fi uneori o afacere riscantă. Unele oferte pot părea destul de rezonabile cum ar fi un apartament de lux la un preț accesibil care se află într-o zonă favorabilă a orașului, însă deseori acestea se dovedesc a fi false. Astfel în acest articol ne-am decis să-ți prezentăm câteva criterii după care ar trebui să te conduci atunci când vine vorba de procurarea unui apartament!

1. Începe din timp

Începe să te informezi cel puțin cu o lună și jumătate înainte de momentul mutării, dacă dorești să alegi cea mai bună ofertă de pe piața. Uită-te cu atenție la nivelul chiriilor și nu uita că acestea variază deseori în funcție de perioada anului.

2. Fii atent la detalii

Asigură-te că fotografiile pe care le vezi pe internet și în care îți sunt prezentate apartamentele sunt reale. Acordă o atenție deosebită anunțurilor ce includ informații variate despre locuințe. Dacă nu ți se oferă detalii, iar fotografiile nu corespund realității de la fața locului, atunci cu siguranță că apartamentul poate avea anumite probleme. 

3. Contractul

Trebuie să ai semnat un contract de închiriere. În acest mod tu și proprietarul puteți fi siguri de acuratețea informațiilor referitoare la termenii și condițiile închirierii locuinței. Când semnezi contractul trebuie ca o anumită persoana să îți servească drept martor, iar acesta se dovedește a fi deseori chiar agentul imobiliar. Asigură-te că în contract se menționează clar că proprietarul este obligat să te anunțe din timp atunci cand face inspecții sau vizite în apartament, excepție făcând urgențele, cum ar fi inundații sau alte defecțiuni ce necesită reparații costisitoare, cât și fără de vreo amânare.

4. Chiria, durata și rezilierea

Prețul unui apartament lunar este chiria și poate consta într-o suma de bani sau în orice alte bunuri sau prestații. Oricum ar fi, trebuie trecută în contract valoarea chiriei. Dacă se modifică, prin comun acord, valoarea acesteia, atunci trebuie realizat un act adițional la contract și precizată noua valoare. Fii atent și citește toate paragrafele contractului pentru ca nu cumva acesta să aibă stipulate penalizări pentru neplata chiriei la termen. De obicei, acestea pornesc de la 0,1% și pot ajunge pana la 3%, procent care, în cazul unei chirii mai mari, ar reprezenta o suma considerabilă.

5. Vizitele proprietarului

Stabilește din timp cum se vor desfășura vizitele proprietarilor: cu cât timp înainte va anunța vizita, la ce interval de timp vor avea loc, în ce condiții etc.

Reporter Youth.md: Popov Alexandra

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Consiliul Raional de Tineret Drochia lansează campania „Poartă mască - fii în siguranţă”
Next Studenții moldoveni internaționali au oportunitatea să se implice acasă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply