Copiii pot influența deciziile autorităților și sunt invitați să participe la completarea unui chestionar online


Cum se respectă drepturile copilului în Republica Moldova și ce poate să facă Guvernul pentru a le proteja? Copiii sunt invitați să-și exprime opinia completând un  chestionar online în limba română sau în limba rusă, dezvoltat de 16 adolescente și adolescenți din 9 regiuni ale țării.

Chestionarul a fost elaborat cu sprijinul tehnic al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), al Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și cu suportul financiar al UNICEF Moldova.

Prin răspunsurile lor, participanții, participantele vor ajuta Guvernul Republicii Moldova să elaboreze Programul Național privind Protecția Copilului (PNPC) pentru următorii 10 ani, un document de care autoritățile se vor ghida pentru a proteja fiecare copil, indiferent de etnie, vârstă, limbă vorbită, capacități sau alte criterii.

Chestionarul este anonim și poate fi completat, până pe 20 decembrie 2020 inclusiv, de către copiii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani.

Documentul abordează subiecte ca protecția față de exploatarea prin muncă, protecția față de abuz; sănătatea și dezvoltarea etc. Problemele au fost identificate de către un grup de adolescenți, adolescente care contribuie la elaborarea PNPC. Ei, ele au creat un grup de lucru, în urma unui apel lansat public în luna septembrie 2020, pentru a consulta opinia semenilor despre cum li se respectă drepturile.

Opiniile, ideile, experiențele, propunerile colectate vor fi transmise ulterior autorităților.

Activitatea grupului se desfășoară online, în perioada octombrie 2020 – februarie 2021, este facilitată de CIDDC în parteneriat cu APSCF, la invitația UNICEF Moldova.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe un document de care se va conduce în următorii ani pentru a proteja drepturile tuturor copiilor – Programul Național privind Protecția Copilului.

APSCF și CIDDC, membru al alianței, susțin Guvernul să dezvolte acest document în baza opiniei copilului și, totodată, susțin fiecare copil să-și facă vocea auzită cu privire la orice aspect prezintă interes pentru el, astfel încât să influențeze deciziile autorităților.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să deschizi o afacere în domeniul HoReCa? Vezi cum poți câștiga 2000 de euro
Next UTM invită studenții să participe la Winter ARCHDESIGN Festival
Platforma Copiilor
About the author

Platforma Copiilor

#platformacopiilor este spațiul în care fiecare copil poate vorbi în siguranță și anonim despre cum sunt respectate drepturile lui și ale semenilor lui.

No Comment

Leave a reply