Cea mai mare carte din lume cântărește 1.4 tone. Vezi aici mai multe despre ea


Cea mai mare carte din lume, aflată în Ungaria, prezintă comorile naturale ale Parcului Național Aggtelek. Până acum, Guinness Book are în top la acest capitol cartea cu înălțimea de 4,18 metri, lățimea de 3,77 metri și greutatea de 1420 de kilograme, aflată în Szinpetri, Borsod din Ungaria. 

Szinpetri, un cătun de mai puțin de 300 de locuitori aflat în nordul Ungariei, aproape de granița cu Slovacia, este cunoscut pentru faptul acolo se află cea mai mare carte din lume lucrată manual, un volum cu greutatea de 1.4 tone, legat în pielea a 13 vaci argentiniene. 

Cea mai mare carte din lume lucrată manual a fost terminată în 2010 de Varga Bela și Gabor, tată și fiu, doi artişti specializați în arta tradițională a fabricării hârtiei.

Cartea a fost creată cu tehnici tradiționale de legare, aplicate la o scară mult mai mare decât în mod obişnuit. În momentul de față, este expusă la moara de hârtie din Szinpetri, unde Bela și Gabor le arată vizitatorilor îndemânarea lor în arta fabricării hârtiei. 

Cartea are 4.18 metri lungime și 3.77 metri lățime, cântărește 1.4 tone și conține 346 de pagini imprimate cu informații despre flora și fauna din zonă. 

Cartea este unică nu numai datorită mărimii, ci și prin prisma tehnicilor folosite: a fost alcătuită precum codicele vechi, cu tăblițe de lemn fabricate în Suedia și cu pielea a 13 vaci din Argentina. Crearea cărții a fost o întreprindere colosală. Cele cinci balamale au fost tăiate cu laserul, hârtia a fost importată de la o moară de hârtie austriacă, iar tipărirea a fost realizată cu o imprimantă industrială mare, folosită la fabricarea afișelor. 

Cartea a fost coborâtă în moara de hârtie cu o macara industrială. A fost nevoie de șase oameni pentru întoarcerea paginilor gigantice astfel încât să nu se rupă. Intitulată „Moștenirea noastră naturală fragilă”, cartea lui Bela Varga a deținut titlul de cea mai mare carte din lume timp de doi ani, până când o companie din Abu Dhabi a fabricat o carte cu lungimea de cinci metri. Însă cartea din Szinpetri rămâne cea mai mare din lume realizată manual, folosind tehnici tradiționale. 

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Starii Loredana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Goethe – Zentrum organizează concursul de selecție a școlilor pentru DeutschMobil 2021
Next Dezvoltăm un ceva împreună! Alătură-te unui grup de inițiativă în formare
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × three =