Ce face un manager de resurse umane?


Sectorul resurselor umane are un rol important pentru fiecare companie, deoarece el are grijă de una dintre cele mai importante resurse ale fiecărei companii – angajații săi.

Dacă ar fi să punem o întrebare simplă unei persoane care nu cunoaște domeniul HR: ce face un manager sau un specialist de resurse umane? am primi un răspuns la fel de simplu: recrutează oameni și apoi îi administrează. Este din păcate o percepție greșită, pentru că se minimizează extrem de mult rolul specialiștilor HR.

Ce face un manager de resurse umane?

Managementul resurselor umane se referă la funcționarea generală a departamentului de management al personalului companiei, începând cu recrutarea de personal, gestionarea personalului și dezvoltarea personală și profesională a personalului pe tot parcursul angajării. 

Cum să îți construiești o carieră în Resurse Umane?

În mod uzual, un manager HR poate fi absolvent al Facultății de Psihologie sau Economie, unde sunt prezente module speciale în managementul resurselor umane. De asemenea, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Facultatea de Drept sunt opțiuni perfecte pentru un traseu în HR. Cunoștințele avansate de legislația muncii sunt necesare, precum și o logică bună în a desluși texte legale.

Un curs de specialitate și un program de internship sunt cele mai la îndemână soluții pentru a căpăta experiență. Concret, internship-urile îi ajută pe viitorii specialiști să înțeleagă domeniul, fie că sunt proaspeți absolvenți sau, din contra, au hotărât să  își schimbe domeniul de activitate.

5 practici pentru departamentul de resurse umane - Locuri de munca în  Moldova joblist.md

Responsabilitățile de bază ale managerilor de resurse umane sunt:

  • Gestionarea persoanelor care contribuie individual și în echipă la realizarea obiectivelor profesionale,
  • Oferă angajaților posibilitatea de a-și atinge potențialul complet,
  • Asigură ca într-o companie să fie persoana potrivită în locul potrivit.
Managementul Resurselor umane. Probleme actuale și perspective de  dezvoltare”, subiect abordat în cadrul unei mese rotunde cu participarea  ANOFM | Anofm site

Cunoștințe și abilități pe care le are fiecare manager de resurse umane de succes:

  • Gestionare strategică a resurselor umane,
  • Abilități avansate de management al resurselor umane,
  • Managementul și organizarea echipelor,
  • Finanțe,
  • Abilități manageriale de afaceri,
  • Abilități personale de negociere, conducere, luare a deciziilor corecte în mediul de afaceri,
  • Gestionarea proiectului.

De asemenea, lucrătorii în domeniul resurselor umane trebuie să posede Abilități în domeniul tehnologiilor informaționale. Ușurința de a folosi Microsoft Outlook, abilitatea de a realiza grafice și prezentări în PowerPoint și a folosi softuri pentru gestionarea activității de HR sunt esențiale pentru eficientizarea procesului de lucru în administrarea personalului.

servicii resurse umane

Ce salariu poate avea un manager de resurse umane

Salariul unui manager HR variază în funcție de experiența sa, de gradul de responsabilitate pe care îl are în firma, de cunoștiintele și studiile absolvite și de multe alte aspecte care diferă de la o companie la alta. În medie, însă, salariul unui manager poate ajunge și la 1.800 de euro. 

Ce salariu ceri la primul job - Locuri de munca în Moldova joblist.md

Viitorul în sectorul resurselor umane

Companiile de succes acordă cea mai mare atenție selecției personalului de calitate și dezvoltării acestuia, deoarece știu că oamenii sunt resursa lor cea mai importantă.

De aceea, în cadrul fiecărei este important să existe o persoană sau o echipă de oameni bine pregătită care să știe să direcționeze în mod corespunzător această resursă și să organizeze angajații pentru a atinge cele mai înalte scopuri corporative.

Drumul către formare şi redescoperire al unui manager în Resurse Umane -  Revista Cariere

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 5 cele mai interesante boli genetice
Next Vrei să știi mai multe despre studiile în România? Urmărește online „Student Vision”
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply