Câteva curiozități despre oamenii stângaci


De-a lungul timpului s-au vehiculat o serie de mituri și controverse despre stangaci, mai exact despre persoanele care își folosesc mâna stângă atunci când scriu sau efectuează activități motrice fine.

Stângacii aud discursurile diferit

Persoanele stângace pot auzi mai ușor schimbările rapide de intonație și silabe în timpul unui discurs, comparativ cu persoanele dreptace. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Georgetown, emisfera stanga și emisfera dreapta a creierului se specializeaza in diverse tipuri de sunete.

Stângacii pot obține performanțe mai bune în sport

Mai exact, stângacii pot fi avantajati în sporturile care presupun așezarea oponenților față în față, precum tenisul, boxul sau baseball-ul. Cel puțin aceasta este teoria expusă de autorul Rik Smits, în cartea sa intitulată The Puzzle of Left Handedness (n.r. Puzzle-ul stângacilor). Smits susține că sportivii care își folosesc dominant mâna stângă au mult mai multe șanse de a exersa cu un adversar dreptaci, decât vice versa (de vreme ce populatia majoritară este dreptace).

Stângacii sunt mai predispuși emoțiilor negative

Un studiu restrâns, publicat în Jurnalul Bolilor Nervoase și Mintale, susține că stângacii sunt mai predispuși să experimenteze emoții negative, comparativ cu persoanele care își folosesc dominant mâna dreaptă. Aceeași cercetare spune ca stângacii au nevoie de mai mult timp pentru a-și interpreta propriile emoții.

Stângaci celebri:

Leonardo da Vinci, Einstein, Newton, Picasso, Alexandru cel Mare, Iulius Caesar, Napoleon, Michelangelo, Beethoven, Benjamin Franklin, Henry Ford, Barack Obama, Oprah Winfrey, Bill Gates, Regina Mamă, Charles Darwin, Fidel Castro, Paul McCartney, Charlie Chaplin, Lewis Carroll, Mozart, Nietzchie, Mark Twain, Prințul William.

„Finanțarea pentru proiectul Identifying Positive Health Actions a fost posibilă printr-o subvenție caritabilă oferită de Programul AstraZeneca Young Health prin intermediul Programul de Granturi Globale – Step Up! . ”

Parteneri implementare: Platfroma Youth.md, Farmacia Familiei, Agenția Națională de Asistență Socială, Centrul Național de Resurse ”NEOVITA

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram  pentru  a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // AO „The Moldova Project” angajează psiholog
Next 5 cărți care au schimbat lumea
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply