Care sunt beneficiile călătoriilor și cum să profităm de ele


calatorii activitați pentru tineri

Călătoriile nu sunt doar un mijloc excelent de relaxare, unele studii arată că excursiile aduc diverse beneficii, dovedindu-se un exerciţiu eficient de dezvoltare personală. Această experiență este benefică atât pentru corpul, cât și pentru sufletul tău. Iată câteva dintre beneficiile călătoriilor. 

Îți îmbogățește cunoștințele generale

Trecerea prin diverse situații, pe care nu le-ai fi putut trăi acasă, te va face să acumulezi experiență de viață și te va ajuta să ieși din rutina ta zilnică. Înțelegerea unei hărți, depistarea indiciilor corect, vizitarea unor obiective turistice de interes cultural sunt niște provocări ce îți lărgesc aria de cunoaștere. Se poate observa cu ușurință cum cei care călătoresc mai mult sunt mai deschiși la minte și dețin în mod natural abilitatea de a trece peste orice obstacol și a se adapta unor noi situații.

Îți dezvolți creativitatea

Creierul tău este ca un mușchi, își face cea mai bună muncă atunci când „exersează” regulat, iar în timpul călătoriilor (în special în străinătate); constituie unele dintre cele mai bune exerciții mentale. Când creierul tău este stimulat și forțat să se adapteze la noile provocări, devine mai puternic și „inovativ”; adică îți vin mai multe căi de inspirație și de gândire creativă.

Comunici în limbi străine

Există numeroase cursuri online, care teoretic te pot învăța cum să vorbești o altă limbă. Totuși, chiar și cea mai bună instruire teoretică nu este la fel de efectivă ca exersarea cunoștiințelor călătorind peste hotare. Comandarea mâncării în restaurante și comunicarea cu localnicii sunt o experiență de comunicare ce te va ajuta să exersezi cunoștiințele pe care le deții.

Image shared by tomatoro. Find images and videos about beautiful, art and aesthetic on We Heart It - the app to get lost in what you love.

Investești în propria sănătate

Călătoriile reprezintă o modalitate de relaxare extraordinară, departe de stresul cotidian și îndatoririle zilnice. Conform unor studii, în timpul călătoriilor, investești și în propria sănătate. Persoanele care pleacă într-o excursie cel puţin de 2 ori pe an au un risc simţitor mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care pleacă într-o călătorie o dată la 6 ani sau mai rar. Un alt studiu a arătat că persoanele care pleacă în călătorii au un risc de 2 ori mai mic de a avea episoade de depresie; comparativ cu cele care nu merg în excursii. 

Obții amintiri de neuitat

Fiecare dintre noi achiziționează bunuri materiale cu entuziasm. Totuși, deși cu fiecare nouă achiziție ne simțim un pic mai fericiți, la câteva zile distanță acest sentiment dispare. De îndată ce lucrul achiziționat devine obișnuit și neinteresant, nivelul de satisfacție față de viață se diminuează și suntem nevoiți să căutăm o altă achiziție pentru a putea fi fericiți. Acest proces este repetat din nou și din nou. Căutând o cale prin care acest ciclu dăunător să fie rupt, profesorul de psihologie Thomas Gilovich a demonstrat că oamenii experimentează același nivel de creștere a fericii când călătoresc, ca atunci când cumpără ceva nou.

Are you looking for the best photo spots in Tulum? Here's a full list of the Most Instagrammable Places in Tulum and where to find them.

Un aspect important a descoperirii lui Gilovich este că, în timp ce nivelul fericirii față de o nouă achiziție scade treptat, însă nivelul fericirii vizavi de o călătorie, prin amintirile legate de această experiență, continuă să ne ridice moralul și hormonii de fericire pentru o perioadă lungă de timp. În concluzie, fiecare nouă aventură generează amintiri și o sursă reală de bucurii care rămân cu noi până la sfârșitul vieții.

Ai fost motivat să călătorești mai mult, atât în Moldova, cât și peste hotarele ei? Dacă da, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegram!

Reporter Youth.md: Afina Ivanov

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Familia înseamnă colaborare, încredere și egalitate de gen
Next Atelier de lucru pentru jurnaliști „Mass-media și Agenda: Femeile, Pacea și Securitatea”
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply